resmin alt tagı

Sıcak Hava Balonu Uçuş Prensibi Nedir?

562 Views

Balonun Tarihi

1766 yılında Henry Cavendish’in hidrojenin havadan hafif olduğunu keşfetmesi ve 1767 yılında Joseph Black tarafından bu havadan hafif gaz ile uçulabileceğinin öne sürülmesi ile balon fikri ortaya çıkmıştır. Balonla ilk uçuş ise 4 Haziran 1783 yılında Montgolfier Kardeşler tarafından yapılmıştır. Keten bir torbayı sıcak hava ile dolduran kardeşler, 450 metre kadar yükselip 1,5 millik bir mesafeyi kat etmeyi başarmışlardır.

Sıcak Hava Balonunun Parçaları Nedir?

Sıcak hava balonunu oluşturan 3 temel parça vardır:

  • Kubbe
  • Sepet
  • Burner

Kubbe

En yaygın kubbe malzemesi yırtılmaz naylondur. Kubbenin alt tarafında bulunan açık kısmı ise itfaiyeci giysilerinde de kullanılan ateşe dayanıklı Nomex ile yapılır.

Sepet

Sepet, pilot, yolcu ve yakıt tanklarının taşındığı kısımdır. Kolay tamir edilebildiği ve hafif olduğu için genellikle bambu ve örgü saz kullanılır.

Burner

Balonun yakma birimi olan burner, oldukça güçlü bir alev çıkararak balonun içindeki havanın ısınmasını sağlar. Pilot balonu alçaltmak istediği zaman ise balonun içindeki havanın soğumasına izin vererek balonu alçaltır. Uçuş Prensibi

Sıcak hava balonlarının en temel uçuş prensibi serin havada sıcak havanın yükselmesiyle olur. Etrafına göre ısınan hava soğuk havadan hafif olur ve bu şekilde yükselmeye başlar. Pilot balonun yükselmesini ise paraşüt valfi adı verilen bir delik ile yapar. Eğer pilot balonu yükseltmek isterse ateşleyiciyi açıyor ve havayı ısıtıyor, tersi durumda ise balonu alçaltmak istediğinde ise tepede bulunan delik açılıyor ve balonun içindeki sıcak havanın uçmasına izin veriliyor.

Pilot Balonun Yönünü Kontrol Edebilir Mi?

Pilotların balonun yön kontrolü üstünde etkisi kısıtlıdır. Balonun yönünü rüzgâr yönü belirler. Balonu yönlendirmek için değişik irtifalarda esen ve değişik yönleri olan rüzgarlar kullanılır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com