resmin alt tagı
https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2020/05/2-1-1280x732.jpg

HAVA TRAFİK KONTROL

Hava trafik kontrolörlüğünün amacı; havalimanı ve civarında, hava sahalarında uçan uçakların uçuş emniyetinin sağlanması, hava trafik akışının düzenlenmesi ve toplam sistemin veriminin artırılmasıdır. Kısaca Hava trafik kontrolörleri aralarındaki güvenli mesafeyi korumak için uçakları koordine ederler. Çalışma anında sürekli maksimum konsantrasyon gereklidir. Bu yüzden stresli olabilir. Vardiyalı şekilde çalışırlar.

https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2020/05/WhatsApp-Image-2020-05-12-at-23.34.19-1-600-x-320-1132x768.jpg

İŞ OLANAKLARI

Mesleğin kapsama alanı diğer havacılık bölümlerine göre daha küçüktür. Büyük bir çoğunluğu havalimanları kontrol kulelerinde çalışır. Ülkemizde başvuru sayısı az olduğu için iş bulması nispeten kolaydır.

ÇALIŞMA ALANLARI

Hava trafik kontrolörleri havalimanlarının kontrol kulelerinde, yaklaşma kontrol tesislerinde veya saha kontrol merkezlerinde çalışırlar.

MAAŞLAR

Ortalama 25.000 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir. Kurumdan kuruma ve sinyoriteye bağlı olarak değişmektedir.

https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2020/05/3-1200x800.jpg

PROGRAMIN YETERLİLİKLERİ

Kontrolörler hızlı karar verebilmelidir. Pilotun herhangi bir talebinde kısa sürede muhakeme edip kararı vermelidir.

Kontrolörler aritmetik hesaplamaları doğru , düzgün , hızlı ve güvenli olacak şekilde yapabilmelidir. Genellikle hızları, süreleri ve mesafeleri hesaplayıp uygun olan heading (uçağın burnunun baktığı yön) ve irtifayı talimat vermelidir.

Kontrolörlerin aynı anda birden fazla pilotu aynı anda yönlendirmesi gerekebilir. Bu yüzden çoklu uçuş faaliyetlerini kontrol edebilmeleri için görevleri önceliklendirmeleri gereklidir.

Adayların en az ICAO Seviye 4 düzeyinde İngilizce bilmesi gerekmektedir.

Kısa ve öz talimatlar verebilmeli, pilotların taleplerini dikkatle dinleyebilmeli ve akıcı bir şekilde konuşabilmelidir.

Aynı anda birden fazla konuşmanın olduğu bir ortamda konsantre olabilmelidir. Büyük havalimanlarında kulede aynı anda birkaç kontrolör aynı anda pilotlarla konuşabilir.

Meteoroloji bilmeleri önemlidir. Değişen havanın bir uçağın uçuş yolu üzerindeki etkileri gibi karmaşık durumları anlayabilmelidir.

Kontrolörlerin her sene ingilizce derece yenileme sınavına girmek zorundadırlar. Bu sınavlara girebilmek için tam teşekküllü hastanelerden ; 50 yaşa kadar 2 senede bir, 50 yaş ve üstü kişiler her sene heyet raporu almak zorunlulukları vardır.

Hava trafik kontrolörlerinin alkol ve psikoaktif madde kullanımları denetlenir ve gerekirse görevden uzaklaştırılır.

ÜNİVERSİTELERDE HAVA TRAFİK KONTROL BÖLÜMÜ VE EĞİTİMİ

Ülkemizde çok az üniversitede eğitim verilir. Eğitimler lisans düzeyindedir. Önkayıt ve Özel Yetenek Sınavı ile alım yapılmaktadır. İngilizce yeterlilik sınavını geçen öğrenciler programa başlar. Geçemeyen öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfında devam eder. Eğitiminin büyük bölümü gerekli olan temel altyapı dersleri, teorik dersler ve bu derslerin simülatörlerde uygulanmasından oluşmaktadır.

EĞİTİM SONRASI KARİYER ADIMLARI

Bölüm mezunları mezuniyetlerinden sonra iki ay süre ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından verilen öğrenci hava trafik kontrolörü sertifikaları ile üniversitenin hava alanı kontrol kulesinde işbaşı eğitimi yapmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrenciler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan Hava Trafik Kontrolörlüğü Lisans Sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler lisans almaya hak kazanır. KPSS 3 puan türünden ve YDS’den en az 70 puan alan adaylar Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hava trafik kontrol kadrolarına asistan hava trafik kontrolörü olarak atanmak için başvurabilirler.

AVANTAJLARI

Şartlar kolay olmadığı için çoğu kişi eleniyor. Olanakları zor olduğu için ve başvuran sayısı az olduğu için işe girme imkanı fazladır.

HAVA TRAFİK KONTROL - DERS PROGRAMI

SINIF VE DERECELENDİRMELER

Hava trafik kontrolörleri lisanslarına ek olarak aşağıdaki alanlarda derece sınavlarına girerler ve bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde dereceleriyle ilgili hava trafik hizmeti görevini yerine getirirler. İlgili dereceler şunlardır:

Görerek Meydan Kontrol Derecesi

Aletli Meydan Kontrol Derecesi

Radarsız Yaklaşma Kontrol Derecesi

Radarlı Yaklaşma Kontrol Derecesi

Radarsız Saha Kontrol Derecesi

Radarlı Saha Kontrol Derecesi

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI

ÜLKEMİZDE HAVA TRAFİK KONTROL BÖLÜMÜ BULUNAN ÜNİVERSİTELER

Eskişehir Teknik Üniversitesi

Nişantaşı Üniversitesi

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ OLMAK İÇİN İZLENMESİ GEREKEN 1.YOL

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafınca yayınlanan ilanlarda hava trafik kontrolörü olmak isteyenlerin aşağıdaki tüm özellikleri taşıması gerektiği belirtilmektedir;

4 Yıllık Fakülte mezunu olmak

T.C vatandaşı olmak

27 yaşını aşmamış olmak

Tam taramalı sağlık raporu almak

Sicilinizde bir suç teşkil etmemek

KPSS ve YDS sınavlarından en az 70 puan almak

Aşırı derecede heyecan sahibi olmamak

Gizli kekemelik, dilde pelteklik, aksan veya lehçede sorun bulunmamak

Türkçe ve İngilizce dillerinde aksamadan, profesyonel ve düzgün konuşabilmek, anlamak.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ OLMAK İÇİN İZLENMESİ GEREKEN 2.YOL

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da Nişantaşı Üniversitesi’nde Hava Trafik Kontrol Bölümü‘nü kazanmanız gereklidir. Bölümü kazandıktan sonra özel bir yetenek sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu bölümü okuyup mezun olduktan sonra KPSS ve YDS sınavlarına girip en az 70 puanı almanız gerekmektedir. Tüm bu sınavları geçtikten sonra iki ay süresince üniversitenin hava alanı kontrol kulesinde işe girip deneyim kazanmanız sağlanmaktadır. Tüm bu süreçleri geçtikten sonra Hava Trafik Kontrolörlüğü Lisans sınavına girerek başarılı olmanız gerekmektedir.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ BAŞVURU KOŞULLARI

Herhangi bir fiziksel engele, konuşma bozukluğuna, dilde pelteklik ve gizli kekemeliğe, işitme kaybına, renk körlüğüne, vb. sahip olmamak.

Başka bir eğitim kurumundan disiplin suçu nedeni ile ilişiği kesilmemiş olmak.

T.C. vatandaşı olmak.

Sıkça Sorulan Sorular

Hava Trafik Kontrol bölümü 4 yıllık bir bölümdür. Bazı üniversitelerde Sivil Havacılık Yüksekokulu’na bağlı iken bazı üniversitelerde ise Havacılık ve Uzay Fakültesine bağlıdır.
4 yıllık eğitim programında, sahaya ait temel dersler ve uygulamaların yansıra yoğun İngilizce dersleri sayesinde teknik niteliğin arttırılması çalışılmaktadır. Örnek olarak, havalimanlarında görülen güncel problemleri çözme yeteneğini geliştirmek, hava trafik gecikmeleri, kapasite problemleri, uçak çarpışmalarının önlenmesi gibi konular üzerinde durulmaktadır.
Maalesef gizli kekemelik, dilde pelteklik, aksan veya lehçede sorun bulunan kişiler Hava Trafik Kontrolörü olamazlar.
Asistan ya da Stajyer Hava Trafik Kontrolörü olarak işe başlayabilirsiniz fakat Kadrolu Kontrolör olmanız için KPSS sınavı P3 puan türünden en az 70 puan almanız gerekir.
Nöbetli çalışma esas olup planlamalar dâhilinde saatlik paylaşımlarla çalışılır. Genel uygulama 2 saat çalışıp 2 saat dinlenmedir. Yeterli personeli olmayan meydanlarda bu mümkün değildir.
Evet, İngilizce dilini çok iyi bir şekilde anlamalı ve hızlı bir şekilde cevap vermeniz gerekmektedir. Bu yüzden İngilizce seviyenizin çok iyi olması ve bunu belgelemeniz zorunludur.
Uçuş Harekât Yönetimi bölümü mezunları daha çok uçuş harekâtını planlayan, uygulayan, sorumlu pilotun talebi veya gerekli durumlarda uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş akışını izleyen, acil durum bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan kişilerdir. Fakat Hava Trafik Kontrol bölümü mezunları, hava araçları ile telsiz ve/veya radar temasını korumak, hava araçlarının havalimanındaki hareketini yönlendirmek, hava araçlarına tırmanma veya alçalma konusunda talimatlar vermek ve nihai seyir seviyesini tahsis etmek gibi görevlerden sorumludur.

Hava Trafik Kontrol Bölüm Tanıtımı

Hava Trafik Kontrol-Soru Cevap

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com