resmin alt tagı
https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/08/12cfa8b9pilotstress-2500x1666.jpg

Pilotaj

Ulusal ve uluslararası standartlara göre kurgulanmış eğitim müfredatları ile üstün donanımlı, sivil havacılık alanında çalışacak, yolcu veya yük taşıma, ilaçlama ya da keşif yapmak amacıyla hizmete sunulmuş olan uçakların uçuşunu idare edecek pilotların yetiştirildiği programdır.

https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/08/airbus-a220-300-cockpit-1920x1281.jpg

GEREKEN NİTELİKLER

Pilotaj eğitimi programına girmek isteyenlerin genel akademik yetenek dışında, mekanik ilişkileri görebilme, uyarıcıları algılayıp hemen tepki verebilme, el ve gözü eşgüdüm halinde çalıştırabilme gücüne sahip, bedence sağlam, soğukkanlı kimseler olmaları gerekir. Genelde pratiğe dayalı olan eğitim modelinde, simülasyona dayalı eğitim çok fazla. Ek olarak da özellikle lokasyonlar arası taşıma söz konusu olduğundan yabancı dil bilginizin yüksek olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Pilotaj programını bitirenlere “Pilot” unvanı verilir. Pilotlar yolcu veya yük taşıyan uçaklarla, ilaçlama veya keşif gibi amaçlarla kullanılan uçakların uçuşunu idare eder, bu işi yaparken çeşitli makineleri ve elektronik cihazları kullanır. Pilotaj bölümünde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO, Avrupa Havacılık Standardı JAR-FCL ve ulusal gereklilikler doğrultusunda sürdürülen eğitimin sonunda öğrenciler ATP(A)-Havayolu Nakliye Pilotu kredisinde CPL(A)-Ticari Pilot Lisansına ve IR(A)-Aletli Uçuş Yetkisi lisansına sahip pilotlar olarak mezun olmaktadırlar.

Çalışma Alanları

Pilotaj eğitimi programını bitirenler Ulaştırma Bakanlığına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda veya özel havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Yolcu veya yük taşımak, ilaçlama ya da keşif yapmak amacıyla hizmete sunulmuş olan uçakların uçuşunu idare etmek pilotun görevidir.

Maaşlar

Maaşları ülkeden ülkeye göre değişmekle birlikte Türkiye’de ikinci pilot maaşları ortalama 110-140 bin TL seviyesindedir. Gerekli uçuş saatini tamamlaması ve şirketin Kaptan olarak yetkilendirmesi sonrası maaşları yine firmadan firmaya ve uçak tipine bağlı olarak değişmek üzere 300-420 bin TL maaş almaktadır.

https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/08/student-pilots-1220x731_rmit-2200x1080.jpg

Nasıl Pilot Olunur

Üniversitede Pilotaj bölümüne girerek.

Özel uçuş okullarına yazılarak.

Yetiştirilmek üzere pilot adayı alan havayollarına başvurarak.

Askeri pilot olmak için Hava Harp Okuluna girerek.

Pilot Olmak İçin Gereklilikler

İngilizce

Sağlık

Psikoteknik

Pilot adayı sağlıklı olmalı, ingilizcesi güzel olmalı konuşmalarda yanlış anlamamalı, refleksi kuvvetli olmalıdır. Ani durumlarda soğukkanlılığını korumalıdır.

Üniversite Pilotaj Bölümü İçin Gereklilikler

Üniversitelerin özel koşullar ve açıklamalar kısmında belirtilen boy ve kilo aralığında olmak.

Adli Sicil Kaydı ve Adli sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

Üniversitelerin özel koşullar ve açıklamalar kısmında belirtilen boy ve kilo aralığında olmak.

Yapılacak olan güvenlik soruşturmasını geçebilmek.

Üniversite Pilotaj Bölümü- Ders Programı

Puan Analizi

https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2021/04/Resim4-543x511.png

Başarı Sırası Analizi

https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2021/04/Resim5-535x525.png

Üniversite Sıralamaları

https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/09/alayanasayfa2-1920x1091.jpg

Pilotaj-Hava Harp Okulu

Hava Harp Okulunda diğer üniversitelerde eş değerde lisans eğitimleri verilmektedir. Verilen lisans eğitimleri;

Havacılık ve Uzay,

Elektronik,

Bilgisayar,

Endüstri Mühendislikleri bölümleridir.

Bilimsel çalışmalar yapmak isteyen Harbiyelilere öğretim elemanları tarafından her türlü destek verilmekte ve ortaya çıkan teknolojik ürünler çeşitli bilimsel etkinliklerde sergilenmektedir.

İntibak Eğitimi

İntibak eğitimi, aday öğrencilerin eğitim-öğretim yılı başlamadan önce okula en kısa sürede uyumunu sağlamak maksadıyla uygulanan bir programdır. Eğitim süresi yaklaşık olarak 4 hafta sürmektedir. Eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar Yemin Töreni ile Hava Harbiyeli olur.

Liderlik Eğitimi

Liderlik ve Komutanlık Eğitimi ile meslek kültürü gelişmiş, sürekli öğrenen, kendini hizmete adamış, çevresine pozitif enerji yayan, çevresindekilere inanan ve güvenen, dengeli bir yaşam sürdüren, cesur, çevresindeki değişimi hızlandıran, fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden yeterli olan, bu konuda kendini geliştirme gayreti içinde olan, doğru ve süratli karar verebilen ve kararlarını hızla uygulamaya koyan, takip, kontrol ve koordine yeteneğine sahip liderler ve komutanlar yetiştirilir.

Kamp Eğitimi

Kamp Eğitimi ile Harbiyelilere, askeri bilgi ve görgülerini arttırmak, zihni ve bedeni kabiliyetlerini yükseltmek, liderlik vasıflarını geliştirmek amacıyla; 4 yıllık eğitim süresi boyunca her yıl Temmuz-Ağustos aylarında, Yalova Uçuş ve Atışlı Tatbiki Eğitim Kampında 5 hafta süreyle temel askeri eğitim, komando, hayatta kalma, savaş beden eğitimi, planör, parasail, liderlik, göğüs göğse muharebe, atış, kaçma kurtulma eğitimleri yaptırılmaktadır.

https://herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2022/05/11-1440x837.jpg

Uçuş Eğitimi

Hava Harp Okulu eğitim-öğretim sürecinde hava harbiyeliler akademik ve askeri dersler yanında, Uygulamalı Uçuş Eğitimine de tabi tutulurlar. Bu eğitimle hava harbiyeliler uçuşla ilgili bilgi ve becerilerini geliştirirler.

Uçuş eğitimi ile paralel yürütülen filo yer dersleri kapsamında her yıl tekrarlanacak şekilde harbiyelilere Meteoroloji, Uçuş Fizyolojisi, Kule konuşmaları, GPS kullanımı, Genel Uçuş Planlama, Haritacılık ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçuş birlikleri tanıtıcı ders ve brifingler verilmektedir.

https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/09/ayjet-mezun3-1440x837.jpg

Pilotaj-Uçuş Okulları

Pilot olmak isteyenler ücreti ödeyerek uçuş okullarından farklı türlerde lisanslar alarak pilot olabilirler. FAA ve EASA lisanları birbirine en kolay şekilde çevrilebilen lisanslardır.

Pilot Lisanları

PPL: Hususi pilot lisansı

CPL: Ticari pilot lisansı

SPL: Öğrenci pilot lisansı

ATPL: Havayolu nakliye pilotu lisansı

GPL: Planör pilot lisansı

Pilot Yetkileri

Tek motor yetkisi (SE-IR)

Çift motor yetkisi (ME-IR)

Pilotaj-Lisans ve Yetkiler

PPL: Hususi pilot olmak için gerekmektedir. Eğitim 6 haftada tamamlanabilir.

CPL: CPL almak için ilk önce PPL lisansı almak gerekir. Ticari hava taşımacılığı veya herhangi bir işletmeye bağlı uçağa co-pilot (1.inci pilot) veya pilot-in-command( (PIC) sorumlu pilot) yetiştirmektedir.

IR: Modüler alet kursunun amacı, pilotları, ICAO PAN-OPS doküman 8188’e göre alet meteoroloji şartlarında ve alet uçuş kuralları altında uçak kullanmak için gerekli yetenek düzeyine çıkarmak üzere eğitim vermektedir.

ATPL: Pilotları ticari hava taşımacılığındaki çok pilotlu ve çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek yeterlilikte eğitip, CPL(IR/A) yetkisini almasını sağlar.

Havayolu pilotu olmak için alınması gerekmektedir. Eğitim 14 ayda tamamlanabilir. ATPL lisansı direkt alınabilir. Eğer direkt alınırsa PPL Teorik ve ATP Teorik eğitimleri ilave edileceği için ders saati uzar. Daha önce CPL, PPL, IR lisanslarından alınmışsa ders saatleri sahip olunan lisanslara göre kısalır.

MCC: Eğitiminin amacı bir takımın parçası olarak çalışabilme bilincini geliştirmektir. Bu eğitim etkin ve net iletişim kurmak için teknikler içermektedir. Pilotların birbirleri olan iletişimlerini farklı uçuş senaryoları anında nasıl sağlayabileceklerine yönelik uygulamalar yapılmaktadır. MCC eğitiminin amaçları karar verme, iletişim, görev dağılımı, Checklist kullanımı, ortak idare, ekip çalışması ve uçuşun tüm fazlarında; normal, anormal ve emergency durumlarda ekibin birbirini desteklemesidir. Eğitim 11 günde tamamlanabilir.

Lisans sınavları SHGM tarafından yapılır. SHGM tarafında kontrol uçuşuna çıkan pilot uçuşu başarı ile tamamlaması gerekir.
https://www.herkesicinhavacilik.com/wp-content/uploads/2019/09/epic-flight-school-1400x686.jpg

Havayolunda Pilot Olmak İçin Eğitimler Hangi Sıraya Göre Alınır?

1.PPL

2.IR

3.CPL

4.MCC

14 tane yer dersi alındıktan sonra CPL lisansı ATPL lisansına çevrilir. ATPL lisansını alan pilot uçuracağı uçak için 2 ayda tip eğitimi alır. Eğitimlerini tamamlayan adaylar işe başlayabilir.

Yetiştirilmek Üzere Pilot Adayı Alan Havayollarına Başvurmak

Şirketler pilot olmak isteyenler için yetiştirilmek üzere pilot adayı alımları yapmaktadır. Pilot olmak isteyen pilot aday adayları sıkı bir başvuru süreci beklemektedir. Başvuru sürecini başarıyla tamamlayan aday adaylar pilotaj eğitimlerini almaya hak kazanır. Pilotaj eğitimini almaya hak kazanan pilot adayları ilgili şirket ile anlaşma imzalar. Anlaşma ile pilot adayı eğitim esnasında hiçbir ücret ödemez. Pilot olduktan sonra şirkette anlaşılan yıl kadar çalışmak zorundadır. Şirkette çalışmaya başladıktan sonra eğitim masrafları taksit olarak maaşından kesilir.

Yetiştirilmek Üzere Pilot Adayı Alan Havayollarına Başvuru Süreci

1- Sağlık açısından yeterli olduğunuzdan emin olunuz. Gerekirse başvuru süreci başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırınız.

2- İngilizce: TOEFL veya IELTS sınavlarından yeterli sonuçların alınmış olması gerekir. Belgesini teslim etmeyen lisans mezunları adaylara DYNED sınavı yapılır.

3- Evrak Kontrolü

4- DLR Sınavı: Yetenek sınavıdır.

5- CRM Mülakatı: Adayın pilot olmaya hazır olup olmadığı mülakatlar ile tespit edilir.

6- Kurul Mülakatı: İş mülakatı tarzındadır, İngilizceye de bakılır.

7- Sağlık Raporu sunulur.

8- İMZA

9- Eğitim yeri tercihi.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet var, teorik eğitimden sonra pratik eğitimde gösterilen performans çok önemli. Uçuş eğitimi sonunda öğrencinin gelişimine göre değişen bir konudur.
Evet, pratik eğitim alarak bir öğretmen pilot eşliğinde uçuşlar gerçekleşmektedir. Üniversiteden üniversiteye değişim göstermekle birlikte bir pilotaj öğrencisi mezun olduktan sonra yaklaşık 200 saat uçmuş olur.
Havayolu şirketleri istekleri doğrultusunda üniversiteler de öğrencilerinin İngilizce dil seviyesini yüksek tutarlar. Ortalama olarak TOEFL 80 ve üzeri, IELTS minimum 7 olmalıdır.
Uygulamalı uçuş dersleri teorik dersler kadar önem arz etmektedir, bu yüzden pratik eğitimde başarısız olan öğrenciler tamamen başarısız sayılmaktadır. Bazı üniversiteler, bu durumdaki öğrencilerin mağdur olmaması adına kendi puanı denginde başka bir lisans programına geçiş yapabilme hakkı sunar.
CPL/IR Frozen ATPL (A) Modüler eğitimdir. Öğrenci başarılı olması halinde Aletli Uçuş yetkisine sahip Ticari Pilot lisansı (CPL/IR) ile, Havayolu Taşımacılık Pilot Lisansı Teorik eğitim (Frozen ATPL) yetkisine sahip olur.
DLR Sınavı’nda elenme olduysa 6 ay, diğer aşamalarda elendiyseniz bir sonraki alıma kadar beklemelisiniz.
resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com