Pist
Dünyanın farklı yerlerinde birçok havaalanı ve pist bulunmaktadır. Bazıları gerek fiziki şartlarıyla gerekse uzunluklarıyla birbirlerinden çok farklıdır. Peki, pist nedir? Pist basit bir tanımla uçakların iniş ve kalkışlarını yapmaları için tasarlanmış dikdörtgen biçimindeki alandır. Yüzeyleriasfalt, toprak veya çim olabilir.
Dünyanın En Uzun ve En Kısası
Dünyanın en uzun pisti 5.500 metre pist mesafesiyle Qamdo Bamda Havaalanı’ndadır. En kısa pisti ise 400 metre uzunluğu ile Juancho E. Yrausquin Havalimanı’ndadır.
Peki, Neden Farklı?
- Rakımın Etkisi: Bir meydanın rakımı o meydana yapılacak pist uzunluğunu da etkilemektedir. Yukarıdaki pistlerde en uzunpiste sahip Qamdo BamdaHavaalanı rakımı 4334 metre iken, en kısa piste sahip Juancho E. Yrausquin Havaalanı rakımı ise 18 metredir. Yani bir meydanın deniz seviyesine olan yüksekliği arttıkça ihtiyaç duyacağı pist uzunluğu da artar. Bu bağlamda düşünüldüğünde bu iki farklı rakımlı pistin uzunluklarının aynı olması beklenemez.
- Uçak Türü: Bir yerde pist uzunluğu hesaplanırken oradaki havacılık için mevcut talep değerlendirilerek belirlenir ve o pistin hizmet edebileceği en büyük uçak düşünülür ve pist buna göre yapılır. Eğer bir havaalanı belirli bir pazarda hizmet edecekse kullanılabilecek uçak türü de düşünülüp pist yapılır. Örneğin Bamda Köyü’nde bulunanQamdo Bamda Havaalanı pistini sadece turistik amaçlı küçük uçaklar ve helikopterler kullanmaktadır.
- Genel Meteoroloji Şartları: Bir pistteki yağış, kar ve don olayları o pistteki sürtünmeyi azaltacağı için uçakların kalkış koşuları için gerekli olan mesafeyi arttırır. Bu sebeple pist yapılırken düşünülmesi gereken diğer bir husus ise bölgenin meteorolojik şartlarıdır. Yıl içinde kar, buz, don ve yağış olayları çoğunlukta ise operasyona etkisi az olması için alınması gereken önlemlerin haricinde pist uzunluğuna da dikkat edilmelidir.