resmin alt tagı

Kaç Çeşit Yolcu Bileti Türü Vardır?

523 Views

Bilet satış işlemleri spesifik ve karmaşık faaliyetlerdir. Bilet satış işlemlerini anlayabilmek için İngilizce terimleri tanımak, işaret ve kısaltmaları bilmeleri bunların dışında saatler, tarifeler, sınır formaliteleri, bilet çeşitleri, rezervasyon sistemlerini de çok iyi bilmek ve bunları hatasız ve düzenli bir şekilde yapabilme becerisini gerektirmektedir. Aynı zamanda hava yolu biletleri hem kâğıt hem de elektronik bilet olarak basılmaktadır. Bu makalede günümüz teknolojisinde kâğıt biletlerin yerini artık elektronik biletler alsa da tamamen ortadan kalkmayan kâğıt biletler hakkında bilmemiz gereken şeyleri inceleyeceğiz.

Biletleme İşlemleri (Ticketing)

Bir kişiye taşıma ve seyahat belgesini düzenleyip satışını yapmaktır. Kâğıt bilet türleri 3 ana başlıkta incelenebilir. Bunlar;

  • Manual (el ile yazılan) Bilet
  • TAT (Transitional Automated Ticket)
  • ATB (Automated Ticket and boarding pass)

Manual Bilet Nedir?

Bilet çeşitlerinin arasında elle doldurulan ve aynı zamanda her sektör için ayrı bir uçuş kuponu bulunan kâğıt biletlerdir.

Kâğıt biletler check-in esnasında mutlaka ibraz edilmelidir. İbraz edilmediği durumlarda check-in işlemi yapılamaz. Check-in işlemi sona erdiğinde ise yolcu hizmetleri memuru tarafından uçuşa ait kuponlar alınır ve muhasebeleştirilmesi için hava yoluna teslim edilir.

TAT (Transitional Automated Ticket) Nedir?

Yazılımı makine tarafından yapılan ve manuel bilette de olduğu gibi her sektör için ayrı bir uçuş kuponu bulunan biletlerdir. Eğer kâğıt üzerinde bir rezervasyon değişikliği yapılacaksa bunlar sticker adı verilen şerit halindeki kağıtların biletin rezervasyon sütununa yapıştırılmasıyla belirtilir. Stickerlar uçuş no. sınıf, tarih, kalkış bilgilerinin yazılı olduğu sarı bir stickerdır. Uçuş bileti eğer alındığı yerden ilk defa alınıyorsa sticker yapılamaz yani bir bilete sticker yapılabilmesi için bileti alan yolcunun önceki biletini de aynı yerden almış olması gerekmektedir.

ATB (Automated Ticket and Boarding Pass) Nedir?

Hem bilet hem de biniş kartları olarak düzenlenen kâğıt biletlerdir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com