Metallerin oksitlenmesiyle oluşan tabakaya demirde gerçekleştiyse pas, diğer metallerde gerçekleştiyse korozyon adı verilir.
Korozyon Nedir?
Korozyon metal/metal alaşımların oksitlenme ya da başka kimyasal etkilerle aşınmasıdır. Korozyona örnek olarak demirin paslanması ve alüminyumun oksitlenmesi verilebilir. Uçakların yorulmasına, ömürlerinin azalmasına ve bakım maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Uçak tasarımcıları yeni bir uçak tasarlarken korozyona dayanıklı malzemeler ile üretmeye çalışırlar. Korozyonun Oluşum Sebepleri
- Uçağın Üretim Yöntemleri ve Kullanılan Malzemeler
- Uçağın Dizaynı ve Tasarımı
- Kimyasal Kaçaklar De-icing Sıvıları, Yangın Söndürücüler ve Temizlik Malzemeleri
- Uçuş Operasyonunun Yapıldığı Çevre
- Uçak İle Taşınan Yükler
- Hatalı ve Eksik Bakım
- Kullanılan Yakıt
- Pist ve Apronların Olumsuz Koşulları
- Uçakların Kısa Mesafeli İniş Kalkış İle Ömürlerinin Kısalması
Korozyon Çeşitleri
- Homojen (Uniform) Korozyon
- Elektrokimyasal (Galvanik) Korozyon
- Çukurcuk (Pitting) Korozyon
- Taneler Arası (Inter Granular) Korozyon
- İpliğimsi (Filiform) Korozyon
- Pullanma (Exfoliation) Korozyon
- Konsantrasyon Hücre (Concentration Cell) Korozyonu
- Gerilme (Stress) Korozyon
- Yorulma Korozyonu
- Sürtünme (Fretting) Korozyonu
Uçaklarda Korozyona Eğilimli Bölgeler
Uçakta korozyona eğilimli bölgeler gövde yapısı ve sistem olarak ikiye ayrılmaktadır. Uçak gövde yapısında bağlayıcılar, kaynak alanları ve çevresi, iniş takımları ve yuvaları, motor alınlık bölgesi ve hava giriş kısmı, menteşeler, boyasız ya da boyası kalkmış yüzeyler, aynı türden olmayan metallerin temas ettikleri yüzeyler, egzoz gaz yolları, flap/slat kanalları ve yuvaları, Kanat ve kontrol satıh hücum kenarlarında korozyon görülebilmektedir. Uçak sistemlerinde kontrol kabloları, elektrik sistemi, batarya kompartımanı, temizlik sonrası suyun biriktiği alanlar, boşaltım sisteminin çevresi, yabancı maddelerin ve nemin biriktiği bölgeler, sintine bölgesi, hidrolik sistem ve havalandırma sistemlerinde korozyon görülebilmektedir.