Havacılıkta İnsan Faktörü
Havacılığın faaliyete geçtiği ilk günden bugüne insan faktörü etkindi ve insan çerçevesinde gelişim sağladı. Sınırlar insanın o koşullarda görebildiği kadardı. Gelişen çoğu sistem aslında yine insan faktörü üstündendir. Mesela emniyetin sağlanması, koşulların iyileştirilmesi gibi birçok örnek verebiliriz. Ağırlıklı olarak savaşlarda insanların gözlemleriyle neyin nerede yanlış yapıldığı görülmüş ve düzeltilme çalışmalarına başlanmıştır. Havacılıkta Makineleşme
Makineleşme, iş gücünü azalttığı için ve zamandan tasarruf sağladığı için hayatımızın her yerinde. Havacılıkta makineleşmenin önemini ise çok çok büyük boyutlarda görmekteyiz. Mesela otomatik pilotların hayatımıza girmesiyle uçuş emniyeti yüksek seviyede arttı. Olası bir tehlikede uçağı uçuracak indirecek ve hatta havadaki emniyeti sağlayacak yazılımlar içermektedirler. Başka bir örnek verecek olursak kara kutu olarak bildiğimiz flight recorder ünitesi, bu cihaz sayesinde uçak kazaları azalmıştır. İçindeki sistem sayesinde tüm konuşmaları ve bilgileri depolar. Sağlamlığı da maksimum seviyede olduğundan ötürü herhangi bir kaza durumunda herhangi bir zarar almadıkları için kazaya sebep olan dokümanlardan ulaştığımız bilgilerle yapılan yanlışları düzeltip yenileme imkanına sahibiz. Diğer akla gelen örnek ise bavullarımızı yürüyen bantlara koyup gelmesini bekleriz. Günümüzde çok normal gelse de insan hayatını kolaylaştıran çoğu makineden biridir aslında. Eğer yürüyen bant olmasaydı daha fazla el gücüne ihtiyaç olacaktı. El gücüne ihtiyaç olduğu için ekonomik güce de ihtiyaç olacaktı. Birbirini tamamlayan olaylar silsilesi şeklinde devam ediyor diyebiliriz.
Sonuç olarak makineleşme, tüm sektörlerde insan hayatını kolaylaştığı gibi havacılıkta da hem kolaylaştırıp hem de gelişmesine katkı sağlamıştır.