resmin alt tagı

Uzun Menzilli Uçuşlarda Kokpit Ekibi Sayısı Neye Göre Belirlenir Ve Uçuşta Nasıl Çalışırlar?

685 Views

Kokpit, bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme denir. Bu bölümün temel işlevleri; sürücüye, aracı kullanırken iyi bir görüş açısı sağlamak ve tüm kontrol mekanizmalarını onun için ulaşabilir kılmaktır. Kokpit Pilot Köşkü olarak anılır.

Uzun Menzilli Bir Yolcu Uçağında Kaç Pilot Uçar?

İlk dönemler kokpit ekipleri 4 kişiden oluşuyordu. İki pilot, uçak mühendisi ve telsiz operatörü bulunuyordu.Belli bir süre sonra haberleşme araçları gelişti. Telsiz operatörünün görevini pilotlar üstlendi. Arkasından kokpit teknolojisinde inanılmaz bir gelişme yaşandı. Kokpite hâkim olan bilgisayar uçak mühendislerinin görevini üstlendi. Son 20 yılda imal edilen uzun menzilli yolcu uçaklarında uçak mühendisi yer almıyor. Yerini gelişmiş bilgisayarlı uçuş sistemleri ve aviyonik almış durumda. Ancak yine de azımsanmayacak miktarda uçuş mühendisi başta Rus tasarımı ve askeri nakliye uçakları olmak üzere eski nesil uçaklarda görev yapmaya devam ediyor. Standart yolcu uçağında belirlenen kurallara göre pilot ve yardımcı pilot olmak üzere iki kişiden oluşur. Askeri uçaklarda ise pilot sayısı, uçağın tipine bağlı olarak bir kişiye düşebilir.

Kaptan Pilot ve Yardımcı Pilot’un Görev Dağılımı Nasıl Oluyor?

Birbirlerinin denetleyicisi ve yardımcısıdır. Bu şekilde uçuşuş görevlerini kokpitte yerine getirirler. Şirket prosedürleri gereği uçuş kontrollerini sıralı bir şekilde devralarak uçuyorlar. Bu sıralamayı yolculuk başlamadan önce kısa bir toplantıyla karar veriyorlar. Örneğin Ankara’dan Fransa’ya gidiş-dönüş yapacak bir uçağın, Fransa’ya giderken uçağın kimin kontrolünde olacağı dönerken kimin kontrol edeceği karar veriliyor. Hangi pilotun telsiz ve diğer yardımcı görevleri üstleneceğine karar verilir. Son karar yetkisi kaptan pilotta olsa dahi birlikte karar veriliyor. Bu şekilde pilotlar iniş, kalkış ve temel becerilerini yitirmemiş ve tazelemiş olacak.

Neden Kokpit Ekibi İki Pilottan Oluşuyor?

Yaşanan uçak kazalarından sonra iki kişilik kokpitlerin yeterli olmadığı öne sürülürken kokpitteki uçuş ekibinin en az üç kişiden oluşması istendi. Özellikle acil durumlarda üçüncü pilotun uçuş emniyetini arttıracağı ileri sürülüyor. Birçok havayolu şirketi uzun uçuşlarda en az üç pilotla uçuyor.

 

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com