resmin alt tagı

Kulede Çalışma Ortamı Nasıldır?

705 Views

Her havalimanın kalbi olan hava trafik kontrol kulelerinde çalışan kontrolörler hava sahasındaki uçakların düzenli, hızlı ve güvenli akışlarını sağlamaktan sorumludurlar. Böyle büyük bir işin altından kalkan kontrolörlerin çalışma ortamları nasıldır öyleyse?

Kulede Çalışma Ortamı

Kulede çalışanların sayısı 10 ile 12 kişi arasında değişiklik gösteriyor. Gündüz mesaileri 13 saat, gece ise 11 saat mesai yapılıyor. Nöbetli çalışma sistemi ile 2 saat çalışıp 2 saat dinleniliyor. İş başında iken herhangi bir şey yemek ve içmek yasak olduğu için 2 saatlik molaya kadar beklemeleri gerekiyor. Çok susama durumunda orada bulunan asistan yardımcı oluyor. Bu bekleme durumu tuvalet mevzusu içinde aynı. İşini devredebilecek birini bulabilirse ancak masanın başından kalkabilirler. Bulamazlarsa yine molaya kadar beklemeleri gerekiyor.

Her işyerinde olduğu gibi kulede de unvanlar bulunmakta. Bu unvanlar; Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Asistan Hava Trafik Kontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü ve Baş Kontrolör’dür. Stajyer Hava Trafik Kontrolörü henüz lisansını almamış, Asistan Hava Trafik Kontrolörü lisansını almış rate (derece) almamış, Hava Trafik Kontrolörü ise rate (derece) almış kişilerdir.

Hava Trafik Kontrolörü Olmak

Ülkemizde kontrolör olmak için iki yol bulunmaktadır. İlki Anadolu Üniversitesi’nde bulunan Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmek. İkincisi ise DHMİ tarafından açılmakta olan İlanlara başvuru yaparak alımlar için yapılan sınavlardan geçmek. Bu iki yolun tamamlanması halinde de SHGM tarafından düzenlenen lisans sınavının geçilmesi halinde hava trafik kontrolörü olunabiliyor.

Hava Trafik Kontrolörü Olabilmek İçin Gereken Şartlar

  • 4 yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak
  • 27 yaşından gün almamış olmak
  • C vatandaşı olmak
  • ICAO’nun belirlediği şartlara uygun sağlık raporu alabiliyor olmak
  • Sesli iletişimde yanlış anlaşılmalara, aksamalara sebep olabilecek aksan ya da lehçe, dilde pelteklik, gizli kekemelik ve aşırı heyecan sahibi olmamak
  • İngilizce için YDS sınavından en az C düzeyinde puan almak
  • KPSS sınavından yeterli notu almak
  • Adli Sicil Kaydı bulunmamak

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com