resmin alt tagı

Inad ve Deporte Nedir?

598 Views

Ülkeye Girişi Yasaklanan Yolcular (Inad)

Gittiği ülke tarafından girişine izin verilmeyen yolculara “Inadmissible Passenger” (INAD) yolcu denilir. Uluslararası kurallara göre ınad yolcunun geldiği havayolu tarafından işlemlerini son varış noktasına kadar yapmakla yükümlüdür. Sınır polisi veya pasaport görevlileri tarafından yolcunun ülkeye alınmama hakkı vardır. Yolcunun, ülkenin istediği evrakları bulunmaması veya bunları göstermemekte ısrar etmesi onu INAD yolcu yapabilir.

INAD bir yolcunun geri gönderilme işlemi mümkün olduğunca en kısa sürede yapılması gerekmektedir. O gün içerisinde ülkesine uçuş var ise o uçuşla ülkesine gönderilir. O gün uçuş yoksa en yakın tarihte olan uçuşla ülkesine geri gönderilir. 24 saati geçen yolcular INAD yolcular için ayrılmış alanda beklerler. Yeme-içme ihtiyaçlarını geldiği havayolu karşılar. INAD olarak kabul edilen yolcuya soruşturma başlatılır. Yolcu uçaktan indikten sonra terminalde çıkartılmaz özel bir alanda bekletilir. Görevli polis memuruyla birlikte check-in işlemleri yapılarak uçağa binmeleri sağlanır. Yolcunun Biniş kartında INAD kodu yazılır. Karşı istasyona yolcunun neden kabul edilmediğini de belirten bilgilendirme yapılır. Soruşturması tamamlandıktan sonra yolcu geldiği hava yoluyla beraber ülkesine geri döner.

Sınır dışı Edilen Yolcular (Deporte)

Sınır dışı edilen (deporte) yolcular, bir ülkeye yasadışı yollarla girmiş ya da kanuni yollarla giriş yapmış ancak ülkenin yetkili makamlarınca ülkede bulunması sakıncalı bulunan bu nedenle sınır dışı edilen yolculardır. Refakatli (DEPA) ve refakatsiz (DEPU) olmak üzere ikiye ayrılır. Deporte yolcular, kimi zaman bir güvenlik görevlisiyle birlikte, kimi zaman da tek başlarına uçağa biniş yaparlar. Yolcuyu ülkeye getiren havayolu böyle bir durumda yolcuyu geri götürmekle yükümlü değildir. Deporte edilen yolcunun bilet ve diğer harcamaları yolcuyu sınır dışı eden hükümet tarafından karşılanır. Deporte yolcular check-in ve boarding işlemleri sırasında havayolunun uygulamalarında normal yolcu gibi işlem görür yalnızca biniş kartına yolcunun durumunu belli eden (DEPA ya da DEPU) kodu yazılır. Deporte yolcuya alkol verilmez. Uçağın en arka kısımdaki koltuklardan verilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com