resmin alt tagı

Uçak Yerde ve Yolcular Uçaktayken Yakıt İkmali Yapılabilir Mi?

465 Views

Bu konuyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan SHT OPS 1’de yer alan bilgiler doğrultusunda uçakların içerisinde yolcu varken yakıt almasında bir engel bulunmuyor. Ancak bazı prosedürlerin uygulanması güvenlik açısından zorunlu kılınıyor.

Uçak yakıt alımı sırasında en önemli görev uçağın kaptan pilotuna düşüyor, kaptan tarafından onay verilirse yakıt ikmal edilebiliyor.

Uçakta Yolcular Varken Yakıt İkmali Sırasında Uyulması Gereken Kurallar

  • Yangından korunma ve yangınla mücadele ile ilgili acil durum usullerini ve iletişimleri yürütmeye, tahliye başlatma ve yönetmeye yetkili bir kişinin belirlenen konumda olması gerekmektedir.
  • Yakıt ikmali sırasında gözlemci olan yer ekibi ile uçaktaki yetkili personel arasında uçağın iç iletişim sistemi vasıtasıyla çift yönlü bir iletişim tesis edilmeli ve kullanılmalıdır.
  • Yakıt ikmali veya boşaltımı yapılacağı konusunda ekip, personel ve yolcular uyarılmalıdır.
  • “Emniyet Kemerinizi Takın” ikaz işareti kapalı olmalıdır.
  • “Sigara içilmez” ikaz işaretleri ile acil durum çıkışlarını gösteren aydınlatmalar açık olmalıdır.

  • Yolculara emniyet kemerlerini çıkarmaları ve sigara gibi yanıcı maddelerin kullanılmaması talimatı verilmelidir.
  • Asgari kabin ekibi sayısında görevli bulunmalı ve acil durum tahliyesine hazır olarak görev yerlerinde hazır beklemeleri gerekir.
  • Uçakta yakıt buharı tespit edilmesi durumunda veya yakıt ikmali ve boşaltımı sırasında herhangi bir tehlikenin meydana çıkması halinde, yakıt ikmal ve boşaltım işleminin hemen durdurulması gerekir.
  • Acil durum tahliyesinde kullanılması planlanan çıkışların altı ile tahliye kızağı konuşlandırma alanlarında herhangi bir insan veya nesne bulunmamalı.
  • Emniyetli ve hızlı bir tahliye için gereken tüm koşulların sağlanması gerekir.

Basınçsız Yakıt İkmalinde Yolcu Bulunmamalı

SHGM talimatlarına göre yolcuların uçakta bulunduğu durumlarda yakıt ikmali yapılabiliyor. İstisnai bir durum olan basınçsız ikmal yapılırken uçakta yolcu bulunmaması gerekmektedir. Kanat üstünden basınçsız yöntemle yakıt ikmal edilirken uçakta yolcu bulunması emniyet açısından riskli bulunmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com