resmin alt tagı

Havalimanı Trafik Yoğunluğu Nedir? Nasıl Ölçülür?

431 Views

Havalimanı Trafik Yoğunluğu Nedir?

Havalimanı trafik yoğunluğu, havalimanı içerisinde iniş veya kalkış yapan birçok uçağın oluşturduğu yoğunluğa denilmektedir. Havacılık sektörünün gelişmesi ve hava araçlarının aynı hava sahasını kullanmasıyla can ve mal güvenliğinin sağlanması için hava trafik faaliyetlerinin yönetilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun için havalimanındaki trafik yoğunluğunun yönetiminde hava trafik hizmeti (ATS) önemli rol oynamaktadır. Hava trafik hizmetleri saha, yaklaşma ve meydan kontrolü olarak üçe ayrılmaktadır. Havalimanı Trafik Yoğunluğu Nasıl Ölçülür?

Havalimanı trafik yoğunluğu üçe ayrılmaktadır.

Hafif Yoğunluk: Havalimanı trafiğinin en fazla olduğu saatlik ortalama hareket sayısının pist başına 15’ten az olduğu durumlardır.

Orta Yoğunluk: Havalimanı trafiğinin en fazla olduğu saatlik ortalama hareket sayısının pist başına sırası ile 16 ile 25 arasında olduğu durumlardır.

Şiddetli Yoğunluk: Havalimanı trafiğinin en fazla olduğu saatlik ortalama hareket sayısının pist başına 26’dan fazla olduğu durumlardır. Hava Trafik Hizmeti Neden Önemlidir?

  • Havalimanı içerisinde havada veya pistte olan bir uçak ile hareket halinde veya duran bir cisim arasındaki kazayı önlemek.
  • Hava araçları arasında düzenli trafik ortamı sağlamak.
  • Arama-kurtarma hizmetinden yararlanması gereken hava araçları için gerekli birimlere bildiride bulunmak ve kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.

Hava Trafik Yoğunluğunu Hangi Kurum Ölçer?

Dünyadaki hava trafiğini kontrol eden uluslararası kurumlar bulunmaktadır. Hava trafiği kontrolü ile birlikte trafik yoğunluğu da bu kurumlar tarafından ölçülebilmektedir. Bu kurumdan birisi de Eurocontrol’dür. Eurocontrol Avrupa’daki hava trafiğini kontrol eden uluslararası bir örgüttür.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com