resmin alt tagı

Havalimanı Mı, Havaalanı Mı Doğrudur?

510 Views

Günlük hayatta sık sık kullanılan bu kelimeler çoğu zaman yanlış kullanılıyor. Sıklıkla kullanılan bu kelimelerin ikisi de aslında doğrudur. İki farklı kelimelerin birleşimiyle oluşan havalimanı ve havaalanı kelimeleri anlamsal olarak birbirlerinden farklılık göstermektedir.

Genel olarak havaalanları yurt içi uçuşlar gerçekleştirirken havalimanları yurt içi uçuşların yanı sıra yurt dışı uçuşları da gerçekleştirmektedir. Havalimanlarında yurt içi ve yurt dışı uçuşlarını ayıran farklı terminaller bulunmaktadır. Bu alanlar iç hatlar terminali ve dış hatlar terminali olarak birbirinden ayrılmaktadır.

Havalimanı ile Havaalanı Arasındaki Fark Nedir?

Havaalanı; hava araçlarına iniş, kalkış ve taksi yapmasına olanak tanıyan karada veya suda bulunan hava sahalarına denir.

Havalimanı; uluslararası hava trafiğinde geliş ve gidişlere hizmet vermek için tesis edilmiş olup; gümrük, göçmenlik, halk sağlığı, hayvan ve bitki karantina işlemlerini bünyesinde yürütüldüğü havaalanıdır. Havalimanlarında Neler Bulunur?

Ülkeden ülkeye değişebilmekle birlikte genel olarak bazı birimler havacılık standartları ile belirlendiği için bu standartlara uyması gerekmektedir. Uluslararası uçuşların gerçekleştirildiği havalimanlarında gümrük ofisleri, güvenlik noktaları ve dış hatlar terminali bulunması zorunludur.

Bu havalimanlarında vergi muafiyeti olan alanlardaki duty free noktalarının yanı sıra lounge, bekleme salonu, yemek alanları, döviz büroları, sağlık ofisleri vb. birçok farklı alan ve ofis bulunabilir. İç hatlar uçuşu yapan havaalanlarına oranla daha büyük olan uluslararası havalimanları, IATA ve ICAO tarafından belirlenen standartlardandır. Havalimanlarının IATA ve ICAO kodları bu kurumlar tarafından belirlenmektedir. Havalimanı ile Havaalanı Arasındaki Anlam Ayrımı

Uzun yıllar boyu havalimanı ile havaalanı arasında anlamsal olarak fark olmasına rağmen DHMİ Yönetim Kurulu’nun 18.02.2012 tarihindeki toplantısında almış olduğu karar ile bu ayrım kalkmış, karışıklığa son verilmiştir.

DHMİ Genel Müdürlüğü işletiminde bulunan tüm havaalanları, teşkilat yapılarında değişiklik yapılmaksızın, bu tarihten sonra “Havalimanı” olarak anılmaktadır. ICAO koduna sahip olan tüm havalimanları uluslararası statüye sahip olmaktadır. Bununla birlikte dış hatlara sahip olan havalimanları, uluslararası havalimanı olarak da anılmaktadır.

Uluslararası Anlamda Kullanılan Kelimelerin İngilizceleri

Airfield: Uçak inip kalkabilen alanlardır.

Airport: Bakım, vize ve gümrük gibi imkanlara sahip olan uçuş tesisidir.

Airstrip: Tek piste sahip havalimanıdır.

Aerodrome: Her üç tanıma da giren uçuş tesisinin resmi adı.

Airspace: Hava sahası. Bir ülkenin hakimiyetinde bulunan uçuş bölgesi.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com