Eğer uçak pencerelerine dikkatli bir şekilde bakacak olursanız üç katmanı olduğunu fark edersiniz. Bu katmanlardan uçağın iç kısmında bulunan katman yolcuların camlara kafalarını yasladıklarında oluşan ter gibi sıvıları tutar ve kendisinden sonra olan katmanları korur. Orta katman yani plastik katman dış ve iç katmanı korumak için yerleştirilmiştir ve bahsettiğimiz küçük delik yani başka bir tabirle “soluk alma deliği” de bu katmanda bulunur. En dış katman ise uçağın basınç farkıyla mücadele eden katmandır. “Soluk Alma” Deliği Ne İşe Yarıyor?
Bilindiği üzere irtifa arttıkça hem uçak içerisindeki basınç hem de dış hava basıncı düşer. Fakat dışardaki basınç içerdeki basınçtan her zaman düşüktür. Orta ve dış katmanlar bu basınç farkını düzenlemek için bulunmaktadır. Orta katmanda bulunan soluk alma delikleri dış ve orta katmanlar arasındaki hava basıncı ile kabin içerisindeki hava basıncının dengelenmesini sağlar ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi en fazla yük dış katmandadır.
Dış Katmandaki Cama Zarar Gelirse Ne Olur?
Uçuş esnasında dış katman zarar görürse yani basınç farkından çatlayacak olursa ya da başka herhangi bir sebepten zarar görürse uçak içerisindeki hava yavaşça sızacaktır. Bu hava sızma olayı o kadar düşük olacaktır ve uçağın dengeleme sistemi bununla baş edebilsin. “Soluk Alma” Deliğinin Başka Bir Görevi Var Mıdır?
Evet, uçağın basıncını dengelemek dışında katmanlar arasındaki nemi dışarı atar ve camların buğulanmasının önüne geçer. Bazen bu delikler çevresinde buz kristalleri olur. Bunun sebebi ise, kabin içerisindeki dış havaya göre sıcak olan havanın iyice soğumuş olan pencerenin yüzeyi ile temas etmesi sonucunda ortaya çıkar.