resmin alt tagı

Uçak İçindeki Ağırlık Dağılımının Uçuşa Bir Etkisi Var Mı?

445 Views

Öncelikle bu sorunun cevabı evet, uçak içindeki ağırlık dağılımının uçuşa bir etkisi vardır.

Uçakların kalkış sırasında kaldırabileceği azami ağırlığa “azami kalkış ağırlığı” veya “maksimum kalkış ağırlığı” denir. İngilizcede “Maximum Take Off Weight” olarak belirtilir ve baş harflerinden oluşan MTOW, azami kalkış ağırlığı anlamına gelir. Günümüzde MTOW kavramı çok önemli bir rakamdır. Yeni yapılan uçaklar sadece yolcu ve yakıt kapasitesine göre kalkış yapamazlar. Uçağın doneleri üzerinden bu hesaplanmanın yapılması gerekir. Yükleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Prensipler

Uçaklara yükleme yapılırken bazı prensiplere dikkat edilir. Bu prensipler uçaktaki can ve mala zarar gelmemesi için vardır ve bunlara uyulduğu taktirde uçak içindeki ağırlık dağılımının uçuşa etkisi de en az indirilebilir. Bu prensipler şunlardır:

  • Uçağın hasar görmemesini ve can güvenliğimizi korumak
  • Yükün hasar görmemesini ve mal güvenliğini korumak
  • Yük planlarının dışına çıkmamak
  • En kısa sürede emniyet kuralları doğrultusunda ve eksiksiz bir şekilde yükleme ve boşaltmayı gerçekleştirmek
  • Uçak ve yükün hasar görmeden güvenli bir şekilde kurallara uygun olarak en kısa sürede yüklemenin yapılması

Ağırlık Yapan Yükler Yüklenirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Uçağın ağırlık merkezi dikkate alınarak yükleme yapılmalıdır. Bu sayede yakıt tasarrufu sağlanır. Havayollarının belirtmiş olduğu ideal değerler baz alınmalıdır.
  • Yükleme sırasında, kompartıman içerisinde yer alan üst limit aşılmamalıdır. Bunun sebebi yükler ile tavan arasında, yeterli alan bırakılmazsa hava filtreleri havayı temizleyemez, ışıklandırma sistemlerine çok yakın olması sonucu ise hem yeterli aydınlatma sağlanamaz hem de sistemlerin ürettiği ısıdan dolayı yangın çıkabilir veya gereksiz yere yangın alarmı çalışabilir. Bu uçak uçarken büyük bir soruna neden olabilir.
  • Yüklenen yükler düzenli bir şekilde istiflenmelidir. Aksi taktirde uçağın ağırlık merkezinden dolayı burun veya arka tarafı dengesizlikten dolayı yere çökebilir ve uçak hasar alabilir.
  • Kargolar genelde ağır olduklarından ve en son indirilmeleri gerektiğinden dolayı ilk yüklenirler. Bu nedenle iyi bir şekilde hesaplama yapılmalı ve kaliteli bir istifleme yapılması şarttır. Aksi takdirde tekrar uçak boşaltılır ve yükleme yeniden yapılabilir. Bu durum müşteri memnuniyetsizliğine ve zaman kaybına yol açar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com