resmin alt tagı

Engelli Yolcular İçin Sağlanan İmkanlar

494 Views

Günümüzde birçok ulaşım sektöründe engelli yolcularımıza eşit hak ve yasal işlemler verilmektedir. Bu duyarlılığı hava yolu işletmeleri de yazılı ve açık bir şekilde yayınlamışlardır ve bu konuya oldukça fazla hassasiyet göstermişlerdir. Uçakta işitme engelli veya görme engelli yolcularımızın sahip olduğu haklar nelerdir sorusuna değindiğimizde birçok yeniliğe şahit olmaktayız.

Engeli Olan Yolcular Nasıl Uçar?

İşitme engelli ya da görme engelli yolcularımızın uçakta seyahat edebilmesi için bazı özel koşullar gereklidir. Bu gereklilikleri şu şekilde sınıflandırabiliriz:

  • Yolcuların uçuşa elverişliliğini yalnızca doktor belirlemektedir. Doktor onayı ve raporu olmadan uçuş yapma imkânı olamaz. Fakat görme engelli ve duyma engelli olan yolcularımız doktor raporu gerekmeksizin refakatçi olmadan yolculuk yapabilirler. Burada önemli hususumuz şudur; her iki engeli de olan yolcularımız refakatçisiz uçuş gerçekleştiremez.
  • Görme engelli yolcular; refakatçiyle, bir köpekle veya istekleri doğrultusunda yalnız başlarına uçuş gerçekleştirebilirler. Eğer yalnız başlarına uçuş yapacaklarsa hava yolu şirketi personelinin gözetimi altında kalmaları zorunlu bir kuraldır.
  • Sınırlı görme engelli yolcular, işitme engelli yolcular ve 12 yaşına kadar olan engelli yolcular tek başlarına yolculuk yapamazlar.

Engeli Olan Yolcularımız İçin Tanınan İmkanlar Nelerdir?

Uçuş esnasında ya da uçuşta yolcularımız için tanınan bazı imkanlar vardır. Örneğin; engelli yolcularımıza refakat eden rehber köpekler kabine ücretsiz olarak kabul edilirler. Duygusal destek köpekleri ve rehber köpekler için başvuruyu kalkış saatine 48 saat kalana kadar yaptırmaları gerekmektedir. Bunun yanında uçağa kafessiz şekilde alınacak bu köpeklerin temiz bir şekilde sahiplerinin yanında tasmasıyla birlikte bulunması gerekmektedir.

Rehber köpeklerin ise geçerli sağlık belgeleri, kimlik belgeleri ve aşı kağıtları da mutlaka bulunmalıdır. Gidilecek ülkenin talep ettiği evraklar varsa eğer bunların da eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.  Çünkü havayolu şirketi hiçbir müşterisini zor durumda bırakmadan en iyi koşulları sağlamayı amaçlar bu sebeple kontrolleri dikkatle incelemek zorundadır. Engeli Olan Yolcularımız İçin Uçuştaki Eğlence İmkanları

Gelişen teknolojimiz ve engeli olan yolcularımız için birçok yeniliğe havayolu şirketleri her geçen gün başarılı imzalar atmaktadır. Bunlardan birkaç tanesine göz atarak daha ayrıntılı inceleyebiliriz.

  • Görme ve işitme engelli yolcularımız filmleri takip edebilsin, uçuşu daha eğlenceli sonlandırabilsin diye uçak içindeki filmlerin özel olarak betimlemeli seslendirme veya betimlemeli alt yazılı hale getiren filmler yolcularımız tarafından takip edilmektedir. Bu sayede hem uçuş eğlenceli hale geliyor hem de yolcularımızın memnuniyeti zirveye taşınmış oluyor.
  • Ayrıca kabin ekiplerimiz tarafından yolcularımızla daha iyi iletişim kurmak için işaret dili eğitimleri verilmiş olup onların sorunlarını daha hızlı çözebilecek seviyeye ulaşılmıştır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com