resmin alt tagı

F-35 / Helmet Mounted Display – Kask Monteli Ekran

429 Views

Havacılık tarihinde daha önce örneği bulunmayan ve her pilot için özel olarak üretilen F-35 kask fiyatıyla da dikkatleri üzerine çekmekte.

F-35 Lightning 2, savaşlarda her bir amaç için farklı uçakların kullanılması yerine sadece tek bir uçağın savaş esnasında bütün görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanmış bir saldırı uçağıdır. Bugüne kadar üretilmiş en gelişmiş savaş uçaklarından birisi olan F-35 Lightning 2’nin üretim projesine ise ülkemiz 2002 yılında dahil olmuştur. 2018 yılında yapılan ilk teslimatla Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılan saldırı uçakları F 35’leri kullanan pilotlarımızın taktığı kaskların fiyatları ise yaklaşık 600.000$’dı. 2019 yılında ise bu fiyatın 737.000 $’a yükseldiği söylenmekte.

F-35 / Helmet Mounted Display – Kask Monteli Ekran Özellikleri

F35’de bulunan yüzlerce sensörden gelen verileri analiz ederek, pilotun düşmanı görmesini ve hızlıca bir hamle yapması için baş hizasında yer alan saydam gösterge artık yetersiz gelmektedir. HMDS Kask baş yön bilgisi, hava hızı, irtifa, hedef durumu ve uyarılar gibi görevi başarıyla tamamlamak için gerekli olan tüm verileri pilota klasik saydam cam gösterge yerine kaskın siperliği üzerinden verilmektedir. Kask sayesinde pilotun iş yükü azalırken, bir pilot için en önemli olan hızlı karar verme yetisine de yardımcı olmaktadır. Uçağın dış çevresini tamamen sarmış sensörler ve HMDS Kask sayesinde pilot etrafında meydana gelen tüm tehditleri ve olayları dışarıya bakmadan görebilmektedir.

Üst düzey teknoloji harikası olan bu kasktan pilotların en çok şikayetçi oldukları durum ise 2,44 kg ağırlığında olmasıdır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com