resmin alt tagı

Flap ve Spoiler Nedir? Ne İşe Yarar?

1 View

Flap ve spoileri anlamak için ilk olarak uçağın uçma prensibini anlamamız gerekir. Uçağın uçma prensibinden kısaca bahsetmek gerekirse; ileriye doğru hareket ederken kanatlarının aerofil yapısından kaynaklı kanatların altındaki hava daha yavaş hareket eder ve sıkışır bundan dolayı basınç artar. Üstündeki hava ise daha hızlı hareket eder ve basınç azalır. Burada oluşan basınç farkı uçağın uçmasını sağlar.

Flap Nedir?

Flap, uçağın kanat arka kısmında bulunan parçalardan birisidir. Kanadın firar kenarına ve gövdeye yakın bir şekilde monte edilir. Flaplar yüksek hızlarda kaldırma kuvveti sağlarken düşük hızlarda ise hava filelerinin etkisini artırmak için tasarlanmıştır. Ne İşe Yarar?

  • Kanatların taşıma kuvvetini arttırırlar.
  • Kanatların eğriliğini arttırır ve kanadın sahip olduğu alanın büyümesini sağlar. Kalkış ve iniş esnasında uçağın hızı azalacağından kanat alanını büyültür ve kanat altında olan basıncı arttırarak kaldırma kuvvetini çoğaltır.
  • İniş ve kalkış esnasında düşük hızlarda yüksek taşıma sağarlar.
  • Uçak inerken açıldığında hava direncini arttırmasıyla uçağın hızını düşürerek daha düşük bir hızda düşük mesafede iniş yapmasını sağlar.
  • Kalkışta ise kanat bombesini arttırarak daha kısa sürede kalkışı sağlar

Spoiler Nedir?

Uçakların aerodinamik frenleridir yani hız kesici görevini görürler. Uçak kanatlarının üst kısmında flapların önünde bulunurlar. “Speed Brake” kolu kullanılarak kontrol edilirler. Ne İşe Yarar?

  • Havada aynı anda açılarak kanat üzerinde oluşan hava akımını karıştırır ve kaldırma gücünü azaltır.
  • Hava akışını engelleyerek uçağın süratini motor gücüne gerek kalmadan azaltır. Bu sayede uçuş esnasında uçak irtifası kontrollü bir şekilde azaltılır.
  • İniş esnasında tüm spoilerler açılarak fren görevi görürler ve inişin daha kısa sürede yapılmasına sebep olurlar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com