resmin alt tagı

Kokpitte Pilotlar Birbiriyle Şakalaşır Mı?

305 Views

Kokpitteki Pilotların Durumu

Pilotların kokpitte yaptığı bazı şeyler uçuş protokolü ihlali içerebilir, bu nedenle bunlar da asla paylaşılmayacak şeyler arasındadır. Örneğin, pilotlar kimi zaman yaklaşık 13-15 saat gibi oldukça uzun bir süre boyunca havada kalırlar ve bu durum onları fazlasıyla yorabilir. Pilotlar uçuş esnasında uyuması kesinlikle yasaktır, ancak onlar protokolü ihlal ederek biraz da olsa kestirirler, bu kısa süreli uyku yeniden onların kontrolü ele almalarını sağlayacak şekilde tazelenmelerini sağlar.

Pilotlar Kabin İçerisinde Konuşabilir Mi?

Pilotlar uçuş esnasında konuşup konuşamadıklarına ilişkin asla bilgi vermezler. Aksi takdirde yolcular uçuş boyunca sohbet ettiklerini ve uçağı kontrol etmeleri gereken bu zaman dilimini yalnızca konuşmakla geçirdiklerini düşünebilirler. Fakat gerçek şu ki pilotlar yalnızca 10.000 feet’in altındaki uçuşlar esnasında konuşmalarını sürdürebilirler ve bu kural konuşulan konu ancak ama ancak uçuş süreci ile doğrudan ilgili olduğunda geçerlidir.  Ulusal Havacılık İdaresi bu kurula uyup uymadıklarını incelemek adına pilotları sıklıkla denetlemektedirler, çünkü olası bir kaza veya aksilik durumunda pilotların bu kurallara uygun davranıp davranmadığını rahatlıkla tespit edebilirler.

Pilotlar Kalkıştan Hemen Sonra Otopilot Sistemini Mi Kullanırlar?

Pilotlar kalkıştan yalnızca birkaç saniye sonra uçağı otomatik pilota alırlar ve bunu oldukça gizli tutarlar. Bu gizliliğin amacı yolcuların uçuş korkusunu azaltmak olarak bilinir. Bunun bir diğer nedeni de kokpitteki modern bilgisayar teknolojisinin pilotların kendilerini gereksiz hissetmelerine sebep olduğudur.  Fakat yine de bu durum pilotların asla uçuş sırasında uçak uçurmadığı anlamına gelmez. Onlar uçuşu otopilota aldıkları zaman bilgisayar ekranındaki uçuş takip sistemini kontrol etmek veya yanındaki pilot ile konuşmak gibi işlerle meşgul olurlar. Ayrıca pilotlar bu sırada gazete, roman, kitap gibi şeyler okuyabilirler. Bu prosedürler tarafından yasaklanmıştır fakat pilotlar uzun uçuşlarda bu kuralı dinlemeyerek ihlal edebilirler.  Pilotların yolculara yaptığı anonslar genelde alaycı bir tonla olabilir fakat bunun nedenlerinden biri de uçuş esnasında gerçekleşen herhangi olumsuz bir durumu, küçük olumsuzluklar olarak yansıtmak istemeleridir.

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com