resmin alt tagı

Uçaklar Havalanmak İçin Neden Sıra Bekler?

593 Views

Günümüzde birçok insanın seyahatlerinde avantajlı faktörlerinden dolayı ilk tercihlerinin uçak seyahati olduğunu biliriz. Havalimanlarında ardı ardına karınca çalışkanlığı ile hareket eden uçakların neden kalkış öncesi sıra beklediğini hiç düşündünüz mü? Son yılların önemli kavramlarından olan verimlilik, etkinlik gibi kavramlar havacılık sektörü açısından çok önemlidir. Havalimanlarında sürekli olarak iniş sağlayan uçaklar, kalkış yapacağı zamana kadarbirçok yer hizmetlerinin kontrolünden geçmekteler. Tüm bu kontroller sonrası uçağın tekrar kalkış yapmaya uygun hale gelmesi durumunda kısa sürede aprondan (Uçakların yolcu indirip bindirdiği, park edebildiği alan)  ayrılması istenir. İşte bu noktada uçakların emniyetli bir şekilde kalkış yapabilmesi ve olası kazaların önüne geçilebilmesi için sırayla havalanmaları gerekir.

Uçakların Sırayla Kalkmasının Önemi Nedir?

Havalimanlarında uçakların peşi peşine kısa bir sürede havalandıklarını aynı şekilde inişte yaptıklarını görürüz. Peki, bu düzen hiç olmamış olsaydı, havalimanlarında oluşacak olan trafik sıkışıklığı nedeniyle, uçakların uzun sürede havada kalmasının yakıt maliyeti, şirketlere pahalıya mal olabilirdi. Otoriteler, tur atmanın şirketlere maliyeti yüzde 20 civarında olduğunu ve iniş için sıraya giren uçakların trafik nedeniyle şirketlerin rötara girmesine neden olduğunu belirtiyorlar.

Hava Trafik Kontrollerinin (ATC) Önemi Büyük

Hava trafik kontrol hizmeti(AirTraffic Control Service), havalimanlarında yerdeki uçakların birbirleriyle çarpışmasını önlemek, trafik akışını hızlı ve dikkatli sağlamak amacıyla verilen hizmettir. Bu hizmeti sağlayan kişilere de hava trafik kontrolörü(Air Traffic Controller) denir. Uçuş trafiğinden sorumlu, hızlı ve analitik düşünmesi aynı zamanda karar vermesi gereken, yoğun ve stresli bir iş ortamına sahip olan bu çalışanların, uçakların sırayla havalanmasında görevi çokönemli. Pilotların uçağın kalkışında veya inişinde gerekli tüm yönlendirme ve izinleri ATC’lerden almaktadır. Böylece hava sahasında ve yerde oluşabilecek türlü felaketlerin önüne geçilmesi sağlanır.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com