resmin alt tagı

Overbook Durumu Neden Yapılır Kabul Eden Yolculara Yapılan Teklifler Nelerdir?

584 Views

OverBooking olarak bilinen bir koltuğun birden fazla kişi için ayrılması kısa tanım olarak bir koltuğu iki kişiye ayırmak ve satmak anlamına gelir. Her uçuşta, uçuşa gelmeyen bazı yolcular olabilir. Havayolları, bir önceki senenin aynı tarihli uçuşlarında kaç yolcu biniş yapmadıysa, o sayıda fazla bilet satma hakkı vardır. Bu durumun istatistikî olarak gerçekleşeceğini öngören havayolu, uçaktaki koltuk sayısından daha fazla bilet satışı yapabilir. Uçakta fazla koltuk satışı olduğu zaman kontuar erken kapatılır ve yolcu, bileti olsa bile uçuşa alınmaz. Uygulamanın amacı ise uçağın boş koltukla gitmesine engel olmaktır. Bu havayollarının zarar etmesini engellemek için yapılan bir durumdur. OverBook durumu çok sık yaşanan durumlardan biridir. Dolayısıyla günün birinde herkes bu uygulama ile karşı karşıya kalıp uçağa bilet aldığı halde binemeyebilir.

Overbook Sistemi Nasıl İşliyor?

Kapı görevlisi koltuğun çifte rezervasyonda olduğunu anons ediyor ve yerinden vazgeçecek bir gönüllü gerektiğini yolculara bildiriyor. Kanunlar bu anonsu ve soruyu zorunlu kılıyor. Yolcunun mağdur olmaması için bazı ek alternatifler sunuyor. Bu alternatifleri kabul ederseniz uçaktan iniş sağlayıp seçtiğiniz alternatife göre hareket edersiniz. Genelde bu ek alternatifler kabul ediliyor fakat hiçbir alternatifi kabul etmeyen yolcular ise uçaktan inmek zorunda kalabilir ama hakkınız olduğu halde sizi kabul etmediği için hukuksal anlamda haklarınızı arayabilirsiniz.

Yolculara Sunulan Ek Alternatifler Nelerdir?

Örneğin; bileti üst sınıfa upgrade edilir, tazminat önerilir. Diğer uçuşa kadar bekleme süresinde ücretsiz yeme- içme ve konaklama imkânı sunulur. Yolcu bir sonraki ilk uçuş ile uçurulur. Koltuk doluysa yarın olan ilk uçuşta ücretsiz seyahat eder.

OverBook durumunu Yaşamamak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Hangi yolcunun uçağa alınmayacağı ise tamamen havayolu şirketinin kararına göre değişiyor. Bazı havayolları engelli ve yanında refakatçisiz reşit olmayan yolcuları en son indirmeyi tercih ediyor. Bazı havayolları ise check-in sırasını ve sürekli müşterilerini dikkate alıyorlar.Bunun için check-in işlemlerini ne kadar erken yaparsanız o kadar avantajlı konumda olursunuz.

Uluslararası Havacılık Otoriteleri Overbook’u Destekliyor Mu?

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), çifte rezervasyon (overbooking) konusuna olumlu bakıyor. Havacılık kuralları OverBook mağduru olan yolculara mağduriyetlerini azaltmak için ek fırsatlar sunulmasını şart koşuyor. Yolcu hangisini kabul ederse o alternatif uygulanır.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com