resmin alt tagı

İki Pilot da Uyursa Ne Olur?

727 Views

Pilotların uçuş sırasında uyumadığını söylemek biraz yanlış olur ancak kesinlikle iki pilot aynı anda uyumaz. Uçuşlarda iki pilot olduğunu herkes bilir ancak uzun uçuşlarda ikiden daha fazla pilot olduğunu çoğu insan bilmez. Uçakların uçuş saatine göre pilot sayısı da değişiklik gösterir ancak her uçuşta iki pilot bulundurma zorunluluğu vardır. Ayrıca pilotların uzun uçuşlarda uyuyabileceği küçük bölmeler de bulunmaktadır. Pilotlar uçuş sırasında sıralı bir şekilde uyurlar, bir pilot uyurken diğeri kontrolü ele alır. Kontrolü ele alan pilot görevlilerle iletişimi sürdürür gerekirse notlar alır ve daha sonra yer değişikliği yaparlar. Böylece iki pilotta uyuyabilir. Aynı zamanda tüm uçaklarda oto-pilot sistemi bulunmaktadır. Genellikle iniş kalkıştan sonra pilotlar uçağı oto-pilota alırlar. İniş aşamasına geçene kadar ya da acil durumlar hariç uçak kontrollü olarak çoğu zaman oto-pilotta olur.

Oto-pilot Uçağı Ne Kadar Kontrol Edebilir?

Uçaklarda oto-pilotun bulunması pilotun iş yükünü azaltsa da aslında uçuşlarda kontrol hala pilottadır. Pilotlar tüm uçuş boyunca kontrolü ellerinden bırakmazlar çünkü onlarca canın sorumluluğu ellerindeyken risk alamazlar. Oto-pilotlar belirli koşullarda iniş bile yapabilir. Bazen hava koşullarından dolayı pist görüş mesafesi azalır ve aslında oto-pilot yardımıyla iniş yapılır tabii ki bunun yapılabilmesi için havalimanının ve uçağın gerekli sistemlerinin tam olması gerekir. Daha önce aynı anda uyuyan pilotların olduğu bir olay yaşandı. Bu durumda oto-pilot normal uçuşuna devam etmiştir. Ve inecekleri havalimanının kule görevlilerinin telsizden defalarca uyarı yapmalarından sonra uyanmışlardır. İnecekleri havalimanından sadece 48 kilometre uzaklaşmışlardır. Geri dönüş yapıp sağ salim iniş yapmışlardır. Her ne şekilde olursa olsun pilotlar aynı anda uyumaları yasaktır. Havayolu firmaları güvenlik ve uçuş rotası açısından bu durumu engelleyici birçok sistem geliştirmişlerdir ve pilotları için bunları uygular ve kontrol ederler.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com