resmin alt tagı

Uçaklar Neden Kanatlara İhtiyaç Duyar?

442 Views

Uçakların taşıdığı kanatlar aslında uçağın en önemli parçasıdır. Çünkü uçaklar kaldırma kuvvetini kanatlar sayesinde sağlar. Uçak kanatları sadece uçakların havada kanatlar sayesinde asılı kalabilmesi dışında birçok birçok özellikleri de içinde bulundurur. Gelin birlikte bakalım bu özelliklere.

Uçak Kanatlarının Özellikleri

Uçak kanatları, uçak boyuna göre paralel kesilirse mekik şeklinde bir kesit elde edilir. Uçağın, kanat görüntü görevini taşıyan bu kesit aslında uçağın kanadının şeklini belirleyen olmazsa olmaz en önemli faktörüdür. Uçak gövdesin de bulunan yakıtın yanı sıra uçak kanatlarında da yakıt taşınmaktadır. Uçak kanatları, uçakların modellerine göre kanatlar sayesinde motorlarının taşınmasını sağlar. Uçaklara üstten baktığımız zaman, uçağın kanat kısmının ön yüzünde bulunan kısmına hücum kenarı, arka kısmında bulunan tarafa ise firar kenarı denir. Uçakların en sol ve sağ kısmında bulunan kısma da kanat ucu denir.  Uçak kanatları, modelden modele de değişik olacak şekilde uçağın dengesini sağlayabilmesi için kanatlar ön tarafa doğru eğik tasarlanmaktadır. Uçak kanatlarının bir diğer görevi ise kanat, slat, flap, spoiler, aerodinamik fren ve kanat ucu plakası gibi kullanılan uçakların manevra kabiliyetini aynı zamanda kaldırma kuvvetini arttırmaya yönelik ekipmanları üzerinde bulundurur.

Kanatçıklar: Kanadın firar kenarında bulunur ve uçağın sağa, sola yatışında rol oynar.

Slatlar: Hava akışını düzenlerler.

Flaplar: Uçakların kalkış ve iniş esnasında hızları düşünce havada tutunabilmeleri için ek kaldırma kuvveti sağlarlar.

Spoiler ve Aerodinamik Fren: İniş için ve sonrasında kısa bir mesafede uçağın durabilmesi için frenleme yaparlar.

Kanat Ucu Plakası: Kanadın altında ve üstünde ki basınç farklarından oluşacak hava akımlarını en aza indirger.

 

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com