Tarihindeki kanlı kazalarla insanların akıllarına kazınan uçaklar birçok korkuyu da beraberinde getiriyor bazen. Uçağa bindiğimizde aklımıza çöreklenen felaket senaryoları rahat bir uçuş geçirmemize bile engel olabiliyor. Uçaklar hakkında bilmediklerimiz yahut yanlış bildiklerimiz ise bu korkuların başlıca sebeplerinden.
Fakat fiziki olarak uçak kapılarının açılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Uçak Kapı Teknolojileri
Basınçlı uçak kapılarında kullanılan iki farklı teknoloji vardır. Bunlar;
• Sızdırmaz Hava Basıncı Teknolojisi (Plug Door)
• Mekanik Kilit Teknolojisi
Sızdırmaz Hava Basıncı Teknolojisi (Plug Door)
Plug door teknolojisi, uçağın içi ile dışı arasındaki basınç farkından yararlanarak kendini kapatması üzerine tasarlanmıştır. Genellikle basınçlı kabini olan uçaklarda görülen plug door, uçak tırmanırken dışarıdaki basınç azaldıkça kendi kendini kapatır. Bazı durumlarda dışarıdaki basıncın içerideki basınçla eşitlenmeye başladığında basınç farkı teknolojisi işlemeyeceği için kapının açılması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlara karşı kabin ekibi uçak yere güvenli bir şekilde inene kadar yolcuları kapıdan uzak tutar.
Peki Açmak İçin Ne Kadar Kuvvet Gerekir?
Örneğin B737 ile 37.000 feet’de uçuyorsunuz. Ve birisi kabin kapısını açmaya yeltendi. Ne kadar güce ihtiyacı vardır dersiniz? O kapıya etki eden basınç yaklaşık olarak 20.202 libredir. Bir Afrika fili ise ortalama 13.000 kilo ağırlığında. Peki siz yerde yatan iki fili kaldırabilecek bir insan tanıyor musunuz?
Mekanik Kilit Teknolojisi
Mekanik kilit teknolojisi, basınçlı ya da basınçsız olduğuna bakılmaksızın kapının kilini açıp kilitlemek basittir. Buradaki temel tıpa, fişler kancalar ve kilitleme mekanizmaları ve diğer mekanik parçalardır.
Bu mekanizmanın amacı uçak basınç altında değilken de uçağı güvende tutmaktır. Kapı kolunun veya mandal mekanizmasının hareket ettirilmesi de sadece mekanik kilidi açar.