Uçaklar ile otomobiller yakıt açısından oldukça benzerlik gösterirler. Otomobillerde yakıt miktarı uçaklara göre daha az kullanılmaktadır. Çünkü uçak bünyesinde bulundurdukları yakıtın büyük bir çoğunu tırmanış sırasında kullanmaktadır. Uçaklara yüklenilen bu yakıt yük durumuna gidilecek mesafeye göre değişiklik göstermektedir.
Ortalama bir uçağa doldurulan yakıt miktarı uçağın büyüklüğü, taşıdığı yük ve aldığı yolcu kapastesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin, Boeing 737 tipi bir yolcu uçağı maksimum kalkış ağırlığı 70-80 ton arasındadır. Bu ağırlığın içerisinde 26.030 litre yakıt bulunmaktadır. Bu yakıt ile bu uçak en fazla 5665 kilometre mesafe gidebilmektedir. Bu bilgilere bakaraktan bu uçak kilometre başına 4.6 litre yakıt kullanmaktadır. Uçak yakıtlarının da günümüzde litre fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında değişiklik göstermektedir. Buna göre Boeing 737 tipi yolcu uçağı kilometre başına en fazla 10 TL’lik bir yakıt yakmaktadır.
Uçak Yakıtları
Uçaklar daha üretim aşamasındayken yakıt tasarrufu yapılabilecek özellikte tasarlanmıştır. Bu yüzden de uçaklarda genellikle dünya çapında litre fiyatı en düşük olan yakıtlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu yakıtlar otomobillerde kullanılan yakıtlardan farklı olarak mazot, benzin gibi yakıtlar değildir. Petrol temelli bir yakıttır. Isıtma amaçlı ya da karayolu taşımacılığında kullanılan yakıtlara kıyasla çok daha kaliteli yakıtlardır. Uçak yakıtlarında çoğunlukla katkı maddesi kullanılmaktadır. Çünkü yakıtın katkı maddeli olması demek buzlanma ya da yüksek ısıdan kaynaklı olarak patlamaması demektir. Uçak yakıtları uçaklara genellikle benzin tankerleri yardımıyla konulur. Ayrıca bazı havaalanlarında yer altında bulunan yakıt depoları sayesinde yakıt tankerlerine gerek kalmadan yakıt ikmali sağlanabilmektedir.
Benzin, gaz yağı, motorin gibi petrol ürünlerinin içerisinde bulunan parafin, özellikle dizel araçlarda düşük sıcaklıklarda sıvı akışkanlığını kaybederek donar ve donma sonucunda sıvılık özelliğini kaybeder. Bu donma olayı nedeniyle, çok düşük sıcaklıklarda akışkanlık özelliğini katybeden yakıtların aksine kerosen kullanılır.
Kerosen Uçak Yakıtları
Kerosen olarak adlandırılan uçak yakıtı genellikle sanayide kullanılan bir petrol türüdür. Kerosen halk dilinde gaz yağı olarakta bilinmektedir. Kerosen ve gaz yağı arasındaki tek fark, kerosen daha gelişmiştir ve içerik olarak daha çok süzülmüştür. 40 derecede parlar ve -47 ila -49 derecede donabilmektedir. Benzinden daha çok alev alır ama benzinden daha çok ısı verir. Kerosen yanma açısından çok incedir ve saf halde kullanılması halinde motorun yanmasına sebebiyet verebilir.