Uçak kazaları ne yazık ki çok büyük can ve mal kayıplarına neden oluyor. Bu kazalarda uçak parçalansa bile kara kutu sapasağlam çıkarılıyor. Kara kutu bu kadar sağlamken peki neden uçaklar kara kutudan yapılmıyor?
Uçak kazalarının en büyük tanığı kara kutulardır. Uçuş anındaki veriler burada kaydedilir. Herhangi bir hava olayını, kazanın nedenini öğrenmek için kara kutudaki verilerden yararlanılır. Bir kazada uçak paramparça olurken kara kutu sağlam bir şekilde çıkarılıp, incelenir. Uçuş verilerini, kokpit seslerini kaydeden bu kutu paslanmaz çelikten yapılır. Ayrıca ısı ve yangına karşı korunması için de plastikle çevrili sıvı köpükle donatılmıştır. Bu kutular o kadar sağlam ki; denize düşmüş bir uçak seneler sonra çıkarılabilmiş. Buna rağmen kayıtlara sapasağlam ulaşılmış, dilenip, incelenmiş. Bu kadar sağlam malzeme varken uçaklar neden karar kutu malzemesinden yapılmıyor, sorusuna gelecek olursak: Eğer uçak kara kutu malzemesinden yapılsaydı uçamayabilirdi, uçsa bile maliyeti fazla olurdu tüm bunlar dışında en önemlisi can kayıpları yine de önlenemezdi. Kara kutu ağır malzemelerle yapılan küçük bir cihaz. Bu malzemelerle yapılmış bir uçağı havalandırmak için daha fazla güç kullanmak gerekecek. Bu güç artışı da maliyet demek. Ayrıca irtifaya sahip uçağın, herhangi bir sebep sonucu düşmesinde yolcuların kurtulma olasılığı yoktur. Düşen bir asansörde olduğu gibi uçak bütünüyle çarpsa bile çarpmanın şiddetinden can kaybı olur. Bu yüzden uçağın hangi malzemeden yapıldığının önemi yoktur.
Bir uçağı kara kutu malzemesinden yapmak, parçalanmadan; yangından zarar görmesini önler. Fakat bu o uçakta can kayıplarının yaşanmayacağı anlamına gelmemektir.