resmin alt tagı

Vortex Etkisi Nedir?

541 Views

Çoğumuz gökyüzünde süzülen uçakların jet motorlarının arkasında “contrails” olarak da bilinen bulutları görmüşüzdür. Aslında uçağın arkasında bıraktığı bu çizgiler bir tür yoğunlaşma izi yani yapay bulutlardır.

Uçağın Arkasında Beyaz İzler Neden Oluşur?

Bu yapay bulutları görmüş olsanız da gözlerinizle fark edemeyeceğiniz şey kanadın ucundan çıkan bir tür yatay hortumlara benzeyen küçük girdaplardır. İşte bu girdaplara “vortex” denir. Vortex havanın yoğunluğundan ve o bölgedeki hava sirkülasyonundan kaynaklı olarak oluşmaktadır.

Vorteks Nedir?

Vortex, uçakların arkasında bıraktıkları dağınık, hızlı hareket eden hava kütlesidir. Hava akım dengesini bozan vortex, hava ulaşımını tehlikeli hale getirmektedir. Öyle ki bu hava girdapları uçak kazalarının en önemli nedenlerinden birisidir.

Uçuş esnasında 1300 kilometre hız ile giden uçakların kanatları hava ile çarpıştığı zaman yapay bulutlar oluşur ve arkada oluşan bulutlar ise bir zaman sonra kaybolur. Bulutların kaybolması ile birlikte oluşan bu vortex etkisi ortadan kalkar. Bu etki ortadan kalktıktan sonra ortadan bulunan tehlike de kalkar. Uçak büyüdükçe vortex girdapları yani tehlike durumu da artmaktadır.

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com