Check-in İşlemi Nedir?
Havalimanlarında biletini almış olan yolcuların, tercih ettiği hava yolu şirketinin standartlarına göre; uçuş için belirlenmiş süre içerisinde oturacağı yer belirlenerek, biniş kartı ve bagaj işlemlerinin yapılmasına check-in işlemi denir. Kısacası uçuş öncesi yapmanız gereken işlemlerdir.
Check-in İşlemi Nasıl Yapılır?
- Yolcular biletlerini aldıktan sonra uçuş için gerekli belgelerini bir araya getirmesi gerekir.
- Uçuşa zamanında yetişebilmek için havalimanına erken gelip, uçuş için bulunması gereken terminaline gitmesi gerekir.
- Çantanızı kontrol ettirip biniş kartınızı yazdırmanız gerekir.
- Dış kıyafetlerinizi çıkararak güvenlik testinden geçmeniz gerekir.
- Bilgisayarınızı ve yanınızda bulunan sıvıları ve jelleri kontrol ettirmeniz gerekir.
- Son olarak uçağınıza binmek için bulunan kapıyı bulup kontrol etmeniz gerekir.
Check-in aşamaları kısaca bu şekildedir.
Çeşitleri Nelerdir?
- Online Check-in: Uçak biletlerini satın alan kişilerin, havalimanına gelmeden önce internet üzerinden check-in yapma şeklidir.
- Curbside Check-in: Havalimanı yolcu salonlarında bir personel tarafından, hizmet verilen masalarda check-in yapma şeklidir.
- Kiosk Check-in: Havalimanı içinde bulunan özel bir bilgisayar terminalinde gerçekleştirilen check-in yapma çeşididir. Diğer bir adı self check-in işlemidir.
- Premium Check-in: Birinci sınıf ya da business class bileti taşıyan ve belirli bir sık uçuş planı olan yolcular için özel odalarda check-in yapma şeklidir.
- Şehir İçi Check-in: Bazı ülkelerde bulunur. Yolcuların uçuştan bir gün önce bagajlarını teslim edip uçuş gününde bagaj taşımadığı check-in çeşididir.
- Return Check-in: Aynı gün içerisinde gidiş-dönüş yapacak olan bagaj taşımayan yolcular için check-in işlemini sadece gidiş sırasında yapıp dönüş için gerekli uçuş kartını gidiş sırasında verme şeklidir.