resmin alt tagı

Yangınla Mücadele İçin Kullanılan Hava Araçları Nelerdir?

453 Views

Son zamanlarda dünya genelinde büyük orman yangınları çıkıyor. İtfaiye araçlarının hatta insanların bile söndürmekte zorlandığı bu yangınlarda çok etkili bir çözüm yolu daha var. Yangın söndürmede kullanılan helikopter ve uçaklar inanılmaz derecede düşük uçuşlar yaparak yangınlara karşı etkin bir rol oynuyorlar. O zaman helikopterden uçağa ormanlarda kullanılan bu hava araçlarına gelin bakalım.

DC-10 Tankeri

Halen kullanılmakta olan en büyük yangın söndürme hava tankerlerinden biri DC-10’dur. Bu uçak, içeriği göbeğe monte edilmiş bir tankta 12.000 galon su veya yangın geciktirici taşıyabilir, içeriği sekiz saniye içinde serbest bırakılabilir. Bu hava tankerlerinden üçü şu anda faaliyettedir, en son Güney Kaliforniya’daki 2016 Sherpa, San Gabriel Kompleksi ve Çam Yangınlarında kullanılmaktadır.

CL-215 Scooper

Scooper, Kanada’nın uçak üreticisi olan Canada Air tarafından üretilen yangın söndürme uçaklarının ilkidir. 2 mürettabat sayısına sahip olan bu uçak, 1000 galondan fazla su taşıyabilir.

Be-200

Rusya üretimli olan Be-200, 3.170 galon su taşıyabilir ve denizde yeniden yüklenebilir. Yakın zamanda Türkiye’de bu uçaklar için Rusya ile temaslarda bulunmuştu.

S-64 Skycrane

Hem gökdelenlerin inşasında hem de yangınlarda kullanılan S-64’ler 2650 galon su çekerek yangınla mücadelelerde çok etkili olabiliyor. Ayrıca helikopter, yolcu kurtarma durumlarında 30 kişilik bir kapasiteye sahip.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com