resmin alt tagı

Havaalanı Pistleri Bildiğimiz Asfalttan Mı Yapılıyor?

1 View

Hepimizin seyahat için kullanmış olduğu uçakların iniş ve kalkışlarını gerçekleştirdiği alanlara uçak pisti denir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde büyüklü küçüklü birçok pist bulunmaktadır. Pistler kullanılış amacına göre askeri veya sivil pistler olarak adlandırılır. Her pistin bulunduğu konum gereği özellikleri farklı olabilir.

Pistin Özellikleri

Pistler asfalt yolu andıran uzun, düz ve geniş yol hacmine sahip uzun dikdörtgene benzeyen bir şekli bulunan yerlerdir. Pistler kullanım amaçlarına yönelik çimden, asfalttan veya topraktan yapılmaktadır. Mesela Atatürk Havalimanında bulunan üç pistten ikisi beton zeminden biri ise özel yapım asfalttan yapılmıştı. Pist yapımlarında zeminin yanı sıra hava araçlarının inişlerini ve kalkışlarını sağlayabilmesi için rüzgâr açısı önemlidir. Bu yüzden yapılan pistler rüzgâr açılarına göre yapılmaktadır. Pistlerde rüzgâr yönünü gösteren rüzgâr tulumları bulunmaktadır. Pistler eğimsiz yollar değildir. Bazı pist bölgelerinde belli oranda eğim bulunur. Bunun sebebi uçakların kalkış mesafesini azaltıp iniş mesafesini uzatabilmek için tasarlanmıştır. Pistlerin üzerlerinde bulunan işaretlerin rengi beyazdır. Gene pist üzerinde bulunan rule yolunun işaretleriyse sarı renktir. Bazı pistler bulunduğu konum gereği dışbükey veya içbükey şeklinde bombeli olabilmektedir.

Peki, Havaalanı Pistleri Asfalttan Mı Yapılıyor?

Pistin özelliklerinde de bahsettiğimiz gibi kullanım amaçları doğrultusunda, bulunduğu konuma göre özel yapım asfaltlar kullanılarak inşa edildiği görülmüştür. Bu sebepten ötürü havaalanı pistleri bulunduğu şartlara göre asfalttan yapılabiliyor.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com