resmin alt tagı

Uçaklar Kalkıştan Neden Kalkıştan Vazgeçer?

180 Views

Bir pilotun kalkışı yarıda kesmesine ve fren yapmasına neden olabilecek motor arızasının yanı sıra başka birçok şey daha vardır. Bunlara yangın, kontrol kaybı, olumsuz hava koşulları veya diğer teknik arızalar dahildir. Bu şeyler, V1’den önce meydana geldikleri sürece, uçağı durdurarak sorunlar kolaylıkla çözülebilir.

V1 etkili bir şekilde geri dönüşü olmayan noktadır. Uçağın kalkışa kararlı olduğu noktadır. V1 aslında bir hızdır. V1’in kesin hızı, uçak ağırlığına, pist uzunluğuna, kanat flap ayarlarına, hava durumuna ve daha birçok etkene göre değişir. Her uçuş için V1’in tam hızı kalkıştan önce hesaplanır

Uçak bu hıza ulaştığında, frene basmak ve/veya ters itme yapmak ve uçağı durdurmak güvensiz hale gelir. Bu noktada uçağın kalkış yapmaya kalkışması, motor arızasının olup olmamasıdır.

Uçak V1 hızına ulaştığında kalkıştan nasıl vazgeçilir?

Bir pilot V1’e ulaşıldığını onayladıktan sonra ellerini gazdan çekecektir. V1’e ulaşılana kadar, pilot genellikle herhangi bir nedenle durmaları gerekebileceği ihtimaline karşı elini gazda tutar. V1’den sonra, her şey uçağın sorunsuz bir şekilde kalkmasını sağlamakla ilgilidir.

Pilot elini gazdan çektikten sonra uçağın burnunu yukarı kaldırmaya başlayabilir. Bu aynı zamanda ön tekerleklerin yerden ayrılacağı andır. Vr veya döndürme, uçağın kaldırma kuvvetinin uçağı aşağı çeken yerçekimi etkisinden daha büyük hale geldiği andır. Bu aşamada pilot, kontrolleri geri çekerek dönüş manevrasını başlatır.

Peki, V2 hızı nedir?

V2, bir motor arızalanmaya başlasa bile uçağın yine de havalanabileceğini ve güvenli bir şekilde iniş yapmak için uygun acil durum prosedürünü uygulayabileceğini belirleyen güvenlik hızıdır.

Rüzgâr, toplam ağırlık ve daha fazlası gibi birçok faktörden etkilenebileceği için V2 ayrıca her uçuştan önce hesaplanır. V2’ye V1’den sadece saniyeler sonra ulaşıldığı göz önüne alındığında, hız yalnızca birkaç deniz mili daha yüksektir.

V2 hızını koruyan bir uçak, pistin sonunda yerden 35 fit yüksekliğe ulaşarak yolundaki çoğu engeli aşacaktır.

Havalimanları inşa edilirken, motor arızası nedeniyle V2 hızında hareket eden bir uçağın çevredeki herhangi bir binaya veya yapıya çarpmaması için bu yükseklik dikkate alınır. Kısacası V2, bir şeyler çok ters gitse bile geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşıldıktan sonra uçağın güvenli bir şekilde kalkabileceği hızdır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com