Havalimanlarında yüksek ve en çok dikkat çeken ve aslında kritik öneme sahip yapılar kontrol kuleleridir. Kontrol kuleleri uçakların rahat ve güvenli bir şekilde iniş, kalkış yapmasını sağlarlar. Kule uçuşların emniyetli olarak uçmasını sağlayan temel yapı taşıdır da diyebiliriz. Peki bu denli öneme sahip kuleler olmadan bir havalimanı mümkün müdür? Son teknolojilerle beraber görüyoruz ki gayet mümkündür.
Kulesiz Havalimanı Operasyonları Nasıl Olur?
Pilotlar uçtukları sahada veya kulesiz havalimanında kontrolörden bilgileri almak yerine bulundukları havalimanı operasyon talimatlarını izlerler. Hava trafik kontrol kulesi sahasında olmayan uçak, iniş ve kalkışlarını yönlendiren bir kule olmasa da terminal veya merkez kontrol gibi bir uzak hava trafik kontrol merkezinden izin alır. Uçağın pilotu bu izinleri telsiz, telefon veya yerel uçuş servi istasyonu kullanarak alabilir.
Unicom Nedir?
Çoğu kulesiz havalimanlarında, yer operasyonu yapanlarla telsiz iletişimi sağlar. Yer operasyonu hizmetini sağlayanlar, bu kulesiz havalimanlarında uçağın inişini, kalkışını, pist manevrasını kolaylaştırır ve bunun için bu telsizleri kullanır. Unicom hizmeti kapsamındakiler, sabit tabanlı kontrol operatörleri gibi uçak izni ve talimatlarını veremezler ama hava şartları, pist şartları gibi, oluşabilecek tehlikeler gibi konularda bilgilendirme yapabilirler. Unicom için kulesiz havalimanlarında ve bu tarz hava sahalarında kullanılıyor diyebiliriz.
Dünya’nın İlk Kulesiz Havalimanı
London City Airport; İngiltere’de bütünüyle uzaktan dijital bir hava trafik kontrol kulesi ile yönlendiriliyor. İngiltere’de uzmanlar bu şekilde kullanımın havalimanı verimini arttırdığını ve daha fazla uçuşa elverişli olduğunu iletiyorlar.