resmin alt tagı

FIS Nedir?

365 Views

Sözlükte İngilizce akronomisi olarak; Flight Information Service yani Uçuş Bilgi Hizmeti anlamına gelmektedir.

Peki FIS yani Uçuş bilgi Hizmeti ne anlam taşıyor ve neleri içeriyor bir bakalım. FIR dediğimiz yani uçuş bilgi bölgelerinin içerisinde yapılan her uçuşun hem emniyetli ve güvenli hem de verimli geçebilmesi adına verilen bilgi hizmetlerinin bütünüdür. ICAO tarafından uluslararası kararlaştırılarak verilen bir hizmettir.

FIS Hizmeti Neleri Kapsar?

  • Havacılık meteorolojisi
  • Meydan yoğunluk durumları
  • Tesis durumu ve kolaylıkları
  • Olası uçuş tehlikeleri hakkındaki bilgileri
  • Havaalanları durumları
  • Emniyetle alakalı olabilecek diğer tüm detaylar

AFIS Nedir, FIS ile Farkları Nelerdir?

AFIS; meydan uçuşlarının bilgi hizmetidir. Bazı ülkelerde, bazı bölgelerde hava trafik kontrol ünitesi olmadığından bu durumu tolere edebilmek adına uçuşun verimli ve emniyetli olması için bu meydanlarda hava trafik hizmetleri verilir bu hizmetlere de AFIS denir. AFIS ile ilgili görevlilere, AFISO denir. AFIS hizmeti, FIS hizmetinden; bazı bölgelerde ATC hizmeti sağlanamayan meydanlarda kullanılmasıyla ayrılır, FIS hizmeti seçili alanlarda değil genel olarak verilebilen bir hizmettir. Ayrıca AFIS hizmetleri; meydan durumu, meteorolojik bilgiler gibi FIS hizmetlerinin yanında ekstra olarak ALRS gibi ikaz hizmetleri de verebilirler.

Uluslararası Uçuş Bilgi Hizmeti Derneği

FIS, AFIS, IFISA gibi tüm uçuş bilgi operatörlerini temsil etmek amacıyla ve bu hizmeti dünya çapında ilerletebilmek adına kurulan bir dernektir. 2015’in Eylül ayında kurulmuştur ve şu anda 28 ülke ile çalışmaktadır, aynı zamanda EASA ve ICAO ile beraber çalışmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com