Yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında, uçak içerisindeki yolcuların konforu ve güvenliği ile ilgilenilmesinden, gerekli bilgilerin yolculara aktarılmasından, hatta ihtiyaç halinde pilotun talimatlarının yerine getirilmesinden sorumlu görevliler “kabin memuru” ya da “kabin görevlisi” olarak tanımlanmaktadır. Erkek kabin memurlarına “host”, kadın kabin memurlarına ise “hostes” denilir.
Kabin Memurlarının Görevleri Nelerdir?
Hostes ve hostların görev yaptıkları alan, kokpit kapısından başlayarak arka mutfak bölümüne kadar olan bölgeyi kapsamaktadır. Kabin memurlarının bu alandaki görev yetkisi hem normal hem de acil durumlar için geçerlidir. Kabin memurlarının başlıca görevlerini şöyle maddeleyebiliriz:
- Bir kabin memuru yolcuların tüm istekleri ile ilgilenmekle yükümlüdür. Bazı hava yollarında ise sadece belirli zamanlarda yolcular için servis ve büfe hizmetini başlatmaktadırlar.
- Temel görevlerinden birisi de yolculara acil durumlarda ne yapılacağını hem işitsel hem de görsel olarak anlatmaktır.
- Kabin memurları, kabin içerisindeki olası yangın veya duman oluşumunu engellemek için belirli periyotlarda kabini ve tuvaletleri gözlemektedirler.
- Acil durumlarda acil çıkış kapısını açmak da kabin memurlarının görevidir. Bununla birlikte acil çıkış kapısının yanındaki koltukta oturan yolcular da bu işin sorumluluğunu kabul etmiş sayılırlar.
Kabin Memurları Acil Durum Eğitimlerini Nasıl Alır?
Kabin memurları uçuş eğitim binalarında verilen eğitimler ile, havada karşılaşacakları olumsuz koşullara karşı hazırlanmaktadır. Alev, duman, basınç boşalması, yangın, türbülans, hastalanan veya kural dışı yolcu gibi tüm zorlu şartlara karşı eğitimler verilmekte ve bu eğitimler her yıl tekrarlanmaktadır. Kabin memurları, yolcu emniyetini ve ilk yardımını sağlamak için gerekli bilgileri simülatör kabinlerinde, kurallar ve prosedürler doğrultusunda tek tek uygulayarak öğrenmektedir.
Ülkemizde Türk Hava Yolları (THY) Uçuş Eğitim Başkanlığı Kabin Eğitim Müdürlüğü tarafından THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde her yıl düzenlenen eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler sonucunda uluslararası geçerliliğe sahip olan ve başarılı olan kursiyerlere verilen sertifikayı alamayan personel, uçuş ekibine katılamamaktadır.
Peki Kabin Memurları Acil Durum Anında Nasıl Davranır?
Kabin memurlarının, acil bir durum söz konusu olduğunda ilk görevi; kaptan pilotun talimatını aldıktan sonra uçakta bulunan bütün yolcu ve ekibi, uçak sertifikasyonunda test edilmiş süreler içerisinde tahliye etmektir. Uçaklardaki kabin memuru sayısı planlanırken en önemli detay, tahliyeye uygun sayı vermektir. Tahliye için 50 yolcuya 1 kabin memuru düşmektedir. Örneğin; çalışabilir durumda olan 3 kabin memurunun bulunduğu uçakta 151 yolcu uçmasına izin verilemez, 1 kişi indirilir.
Kısacası, kabin memurları her yıl tazelenen eğitimler sonucunda, acil durum ekipmanlarını nasıl kullanacaklarını ve yolcuları nasıl yönlendireceklerini öğrenmekte ve hem uçak içinde hem de uçak dışında yaşanabilecek olası felaketlerin önüne geçerek, hayat kurtarmaktadırlar.