resmin alt tagı

Her Havalimanında Meteoroloji Kulesi Bulunur Mu?

382 Views

Ülkemizde gün geçtikçe havacılık sektöründe gelişmeler göstermektedir buna paralel olarak birçok havalimanları hizmet sunmaktadır. Havalimanlarının meteorolojik açıdan destek veren teşkilatlar, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) standartlarını temel alarak hizmet sunmaları gerekir. Bu standartlar ICAO tarafından Annex-3’te yayınlanmış olup tarihteki ihtiyaçlara göre revizyonlar geçirmiştir.

Uçuşun her aşamasında meteorolojik faaliyetler göz önünde bulundurularak gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Meteorolojik bilgiler hayati bir öneme sahiptir. Uçuş faaliyetlerinin emniyetli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi için ICAO standartlarında her havalimanında bir meteoroloji ofisi olması zorunludur. Fakat her havalimanında meteoroloji kulesi olması zorunlu değildir. Havalimanları bu kuleleri tercihen yapmaktadırlar. Türkiye’nin ise ilk meteoroloji kulesi İstanbul Havalimanı’nda hizmet vermeye başlamıştır. Bu kule uçuş emniyeti için son model radar ve en gelişmiş teknik cihazlarla donatılmıştır.

Meteorolojik Kodlamalar

Havacılıkta meteorolojik durumları ifade etmek için birçok rapor kullanılır bunlardan en sık kullanılanları METAR, SPCEİ, TAF ve SIGMET’tir.

1. METAR (Meteorological Aerodrome Report)

Havacılık Meteorolojisinde kullanılan rutin hava raporudur. METAR, uçuş öncesinde veya uçuş sırasında göz önünde bulundurulup değerlendirilen meteorolojik bilgileri içerir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, düzenli aralıklarla yayınlanması esas alınan havalimanındaki meteorolojik şartları açıklayan rapordur.

2. TAF (Terminal Aerodrome Forecast)

TAF, bir meteorolojik meydan tahmininin kod ismidir. Meydan tahmini (TAF), özellikli bir periyot esnasında bir havaalanında gerçekleşmesi düşünülen meteorolojik olayların kısa ve öz ifadesidir. Genellikle 9 ya da 24 saatlik aralıklarda, ön görülen tahmin raporudur.

3. SPECI

Havacılık amaçlı seçilmiş özel hava raporunun kod ismidir. İki METAR periyodu arasında, havacılık faaliyetleri açısından emniyetsizlik oluşturacak durumunda, METAR’a ilave ya da tamamlayıcı bilgi olarak yayınlanan, METAR kodlamasıyla tamamen aynı olan özel rapordur.

4. SIGMET Mesajları

Uçuş faaliyetleri üzerinde etkisi olan hava olaylarını kapsar. Bu mesajlar, havacılık personellerinin dikkat etmesi için bilgilendirici olarak yayınlanır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com