Airport City yani Türkçe karşılığı ile Havalimanı Şehri, büyük havalimanlarına kurulan ve geleneksel havalimanı anlayışına ek olarak çeşitli merkezleri bünyesinde bulunduran gelişmiş yapılardır. Geleneksel havalimanlarına ek olarak çeşitli tesisler bulunur.
Havalimanı Şehir Modeli
Havalimanı şehirleri, geleneksel havalimanı hizmetlerinden ziyade havacılık dışı ticari tesisler, hizmetler ve gelir akışları geliştirebileceği fikri çerçevesinde şekillenir. Günümüzde havalimanları artık toplam gelirlerinin %40 ila %60’ına denk gelen havacılık dışı gelir akışlarını hedeflemektedir. Havalimanı Şehirleri Neden İnşa Edilir?
Havalimanı şehirlerinde ofisler, oteller, kongre merkezleri, tıbbi tesisler, serbest ticaret bölgeleri ve hatta eğlence ve eğlence parkları, havalimanı işletmecisi için yeni gelir kaynakları oluşturmak veya havalimanını kendi başına bir iş veya turizm destinasyonu yapmak için inşa edilebilmektedir. Ayrıca eskimiş ve kullanılmayan havalimanları da havalimanı şehirleri olarak değerlendirilebilmektedir. Dünyadaki Havalimanı Şehirleri
Dünyada birçok ülkede havalimanı şehirleri hızla kurulmaya devam etmektedir. Ve bu havalimanları kendilerini daha fazla geliştirerek, havalimanı şehri kavramının da üstüne çıkmıştır. Başlıca örnekleri ise;
- Amsterdam Schipol Havalimanı: 1990’lı yıllarda yapılan geliştirmelerle birlikte dünyanın gözde havalimanı şehirlerinden biri olmuştur.
- Dubai Havalimanı: 1997 yılında genişletme çalışmalarına başlanan havalimanı, günümüzde de sürekli genişletilmektedir ve bu sayede havalimanına çeşitli özellikler kazandırılmaktadır. Adına bir belgesel dahi çekilmiştir ve çekimlerine devam edilmektedir.
- Singapur Changi Havalimanı: Bu havalimanında dünyanın en yüksek kapalı şelalesi, küçük bir yağmur ormanı, mücevher bahçeleri, oteli ve çeşitli tesisler bulunmaktadır. Havalimanı işletme uzmanları tarafından türünün en iyi örneklerinden biri olarak görülmektedir.