resmin alt tagı

Acil Çıkış Yolcusu Nedir? Sorumlulukları Nelerdir?

341 Views

Çoğu uçak yolcusu, acil çıkış koltuklarını oturma mesafesi geniş olduğu için seçmektedir. Aslında bu koltuklarda oturmanın yasal sorumluluklarının yanı sıra acil durumlarda diğer yolcuları güvenli bir şekilde tahliye etmek gibi sorumlulukları da bulunmaktadır. Bir uçağın acil durum çıkış koltuklarından birini seçildiğinde, konumuyla birlikte gelen tüm görevler üstlenilmesi gerekiyor. Hatta çoğu havayolu, bu görevleri açıkça belirtiyor, bunları listeliyor. Kabin memurları acil çıkış yolcularına meydana gelebilecek acil durumlarda bu sorumlulukları yerine getirip getiremeyeceklerini veya istekli olup olmadıklarını soruyor. Onay verildiği takdirde acil çıkış yolcuları tüm sorumlulukları üstlenmiş bulunur. Acil Çıkış Yolcularının Gereksinimleri

  • En az 15 yaşında olunmalı.
  • Acil çıkış kapağını kaldırıp manevra yapabilecek fiziksel yeteneğe sahip olmalıdır.
  • Görevleri üstlenmeye hazır ve istekli olduklarını beyan etmeleri gerekir.
  • Bir refakatçinin veya personelin yardımına ihtiyaç duymaması gerekir.
  • Özel yardıma ihtiyaç duyan herhangi biriyle (bebek) veya bir hayvanla (hizmet hayvanları dahil) seyahat etmesi gereklidir.
  • Havayolunun kendi ulusal dilini konuşup okuyabilmesi gereklidir.
  • Emniyet kemeri uzatmasına ihtiyaç duymaması gereklidir.
  • 27 kg kaldırabilecek kabiliyete sahip olması gereklidir. (Sadece pencere çıkışları için)
  • Tahliye prosedürlerini ve mürettebat talimatlarını anlayabilir ve bu bilgileri diğer yolculara sözlü olarak aktarabilmelidir.

Acil Durum Sırasındaki Bir Kişinin Genel Olarak Sahip Olduğu Görevler

Acil durumda bir kişinin genel olarak sahip olduğu görevler arasında acil durum kapağını hızlı bir şekilde açmak, sürgüyü serbest bırakmak ve korkmuş yolcuları çıkarmak yer alır. Tahliye sırasında yeterince iyi duyabilmek ve görebilmek gerekir. En önemlisi mürettebatın talimatlarını anlamak ve bunları uygulayabilmek gerekir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com