1996 yılında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) uçuşlarda tütün mamüllerinin kullanılmasını yasakladı. Ancak yine de bazı hava yolu şirketleri tam olarak bu yasağa uymadı. Günümüzde ise tüm ticari uçuşlarda sigara içmek yasak. Bunun sebebi ise sigara dumanı yüzünden insanların rahatsız olması ve uçuş güvenliğini riske atacak durumlar yaşanmış olmasıdır. Geçmişte Yasal Olmasına Rağmen Niye Yasak?
Uçakta sigara içmenin yasal olduğu zamanlarda yaşanan olaylar bu katı kuralların geçerli olmasına neden olmuştur. Bu olayların başında da geçmişte yaşanan yolculuklarda astım gibi solunum rahatsızlığı çeken yolcuların şikayetleri ve bu duman yüzünden rahatsızlanan hatta ölen insanlar olmasıdır. Diğer bir örnekte 1973 yılında Varig Hava Yolları’na ait bir uçağın tuvaletinde içilen sigara yüzünden uçakta yangın çıkması ve uçağın düşmesidir. Tuvaletten yayılan duman uçağın içine yayılmış ve uçak boş bir araziye acil iniş yapmak zorunda kalmış, 123 kişi hayatını kaybetmiştir. Peki Kokpitte Kurallar Nasıl?
Günümüzde bu yasak sadece uçak tuvaleti veya kabinleri için değil ayrıca uçağın kokpiti içinde geçerlidir. Kokpit içerisinde de pilot veya başka birinin sigara içmesi yasaktır. Yine de bu yasağa uymayan pilotlara para cezasından lisans iptaline kadar geniş bir cezalandırma verilir. Hava yolu şirketi de aynı şekilde para cezasıyla karşı karşıya kalır. Türkiye için de 4207 sayılı Sigara Yasağı Kanunu’nun (Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı) hükmünde kokpitlerde kapalı alanlar olduğu için yasaktır.