resmin alt tagı

Yerde Bulunan Uçakların Bazı Bölümlerine Neden Kılıf Takılır?

650 Views

Uçak 7 günden fazla görev yapmayacak ise uçağın depolama durumuna alınması gerekir. Bir uçağın yerde olması, böceklerden, kuş yuvalarından ve diğer yabancı nesne kalıntılarından korunduğu anlamına gelmez.  Uçakları etkileyecek en önemli etken hava durumudur. Düşük sıcaklıkların etkisinde sürekli bulunmak lastiklere zarar verebilir. Nem, korozyona neden olabilir. Bu nedenle, az yağış alan kuru iklimlerde yerde uçakların bulundurulması daha çok tercih edilir. Öncelikle uçakların yıkanması ve gövdede çatlak olup olmadığının kontrolü yapılır. Uzun süreli yerde kalma durumunda aküler gibi hassas parçalar çıkarılır ve sigorta panellerinden elektrik akışı kesilir. Gövdedeki tüm açıklıklar, böceklerin veya küçük hayvanların bu alanlara yerleşmesini önleyecek kaplamalar ile kapatılır. Güneşlikler kapatılarak güneş ışığın girmesi engellenir.

Uçağın Olduğu Yerde Kalması Nasıl Sağlanır?

İniş takımlarının altında takozlar koyulur. Park freni çekilerek uçağın yerinde kalması sağlanır. Aralıklarla fren basıncının seviyesi teknisyenler tarafından kontrol edilir. Kokpit iniş takım pimleri iniş takımlarındaki gerekli yerlere yerleştirilerek İniş takımının konumunu koruması sağlanır.

Pitot Tüpü ve Statik Portlar

Hava hızını belirleyen sıvı akış hızı gibi önemli verileri ölçen pitot tüpü ve statik portlaruçağın 24 saat görev yapmadığı zamanlarda bir an önce koruma altına alınmalıdır. Önceki yıllarda yaşanan hayvanların yuvalanması ya da toz benzeri etmenlerle kapanması sebebiyle iletilen bilgilerde yanlışlıklar olması kazalara sebep olmuştur. Bu bölgeler koruyucu kılıflarla kapatılırlar.

Motorların Korunması

Motorlardaki pas oluşması yeniden kullanımı engeller. Uçak motorları, düzenli olarak kullanılacakları düşünülerek üretilmiştir. Uzun süre çalışmayan motorlar, depodaki su yoğunlaşması nedeniyle paslanır. Korozyonu önlemek için motorların çeşitli parçalarına koruyucu yağlar konulmalıdır. Koruyucu kılıflarla fan bölgesi ve egzoz bölgesi kapatılır. Depolama sonrasın bir uçağı çalıştırmadan önce yuva benzeri unsurların olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com