resmin alt tagı

Kargo Uçakları Nasıl Yüklenir?

956 Views

Kargo uçaklarının yüklenmesi hem toplam ağırlık, hem de ağırlığın merkezi dikkate alındığı zaman yolcu uçaklarına oranla daha kritik olduğu anlaşılmaktadır. Peki, kargoları uçaklara kimler yükler? Bu yüklemeler nasıl gerçekleştirilir?

Kargo Uçakları

Genellikle yolculardan çok, malzeme taşımak için tasarlanmış olan uçaklardır. Yolcu uçaklarına nazaran daha az konforlu ve daha büyük olmaktadırlar. Nedeni ise mal yükleme ve indirme işlemleri gerçekleştirildiği içindir. Kargo uçakları, geniş ve uzun gövde, yüksek kanatlar, iniş takımlarında çok sayıda tekerlek ve kargoların uçağın arka kısmından da yüklenebilmesi için yüksek bir kuyruğa sahiptirler.

Kargoları Kimler Yükler?

Genellikle kargo uçaklarında çalışan bu görevlilere ‘Load Master’ ismi verilmektedir. Uçakların dengeli şekilde yüklenmesinin matematiksel hesaplarını ‘load and trimsheet’ üzerinden yapmaktadırlar. Yükleme ve boşaltım esnasında gerekli olan kontrolü ve takibi sağlamaktadırlar. Tehlikeli maddeler, özel kargolar ve canlı hayvan taşımacılığı uzmanlık alanlarındandır. Bu mesleğin gerekli olan standart eğitimlerini almaları gerekmektedir. Ayrıca uçağın gümrük evrakları ve ekibin takibini de sağlamakta, görevlilere de ulaştırmaktadırlar. Uçucu ekipler ile hareket etmektedirler. Uçuşlardan uçuşlara havalimanına gelmektedirler. Yatıları da bulunmaktadır.

Kargolar Nasıl Yüklenir?

Uçakları imal eden firmalar uçağın yapısal özellikleri, uçuş sınırları ve yükleme ile ilgili bilgileri barındıran grafikler oluştururlar. Bu grafikler genellikle kritik ağırlık ve ağırlık merkezi değerlerinden oluşur ve ağırlık-denge zarfı olarak isimlendirilmektedir. Hem uçuş, hem de yükleme açısından ağırlık-denge zarfının iyi bir şekilde analiz edilmesi çok önemlidir. Amaçlanan noktanın tespitinin iyi olması, çözümünün de doğru olmasını sağlamaktadır. Kargoları yükleyen çalışanların (load master), uçağı yüklemelerinden önce ellerine kargoların bulunduğu konteynerlerin listesi gelir. Listelerde tip, ağırlık ve yükleme bilgileri bulunmaktadır. Load masterlar bu bilgiler doğrultusunda, önceliği olan kargoları ilk önce seçmektedirler. Daha sonraki aşamalarda ise aynı tipteki kargoları gruplandırarak, yer kaybını en aza indirecek şekilde sıralama ve ağırlık merkezini iyileştirici yerleştirmeleri yapmaktadırlar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com