resmin alt tagı

Hava Trafik Kontrol Sistemi Nasıl Çalışır?

668 Views

İlk çağlardan günümüze kadar insanlar bir yerden başka bir yere gitmek için rota belirlediler. Havacılıkta belirlenen rotalar ise Hava trafik kontrol (ATS) sistemi sayesinde gerçekleştirildi. Bu sistem uçakların kalkış, iniş, apron hareketleri ve gökyüzünde seyir hali sırasında meydana gelebilecek karışıklıkları önler ve pilotlarla kurulan iletişim sayesinde uçuş emniyetli bir şekilde gerçekleşir. Bu sistem sayesinde, insanları ve eşyaları bir noktadan başka bir noktaya emniyetli bir şekilde ulaştırırız.

Ats Sistemi Kimler Tarafından Yönetilir?

Sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından yapılan lisans sınavı sonucu başarılı olan kişiler ‘Hava Trafik Kontrolörü’ olarak kulede hizmet vermeye başlarlar. Hava trafik kontrolörü bazen 10 bazen de 40-45 uçaktan sorumlu olabilmektedir.

Pilot İle Kontrolör Arasında Neler Konuşulur?

Hava trafik kontrolörü pilotlara telsiz ile ulaşır ve radar sistemi üzerinden kontrol eder. Daha önceden belirlenmiş olan rotaları kullanan pilotlar herhangi bir sorunla karşılaşırlarsa (hava durumu vb.) kontrolörler tarafından yeni rotaya yönlendirilirler. Hava durumu hakkında bilgilendirirler ve önemli görevlerinden biri de gökyüzündeki uçaklar arasındaki mesafeyi korumaktır. Havaalanları yakınlarında ki minimum mesafe önden 5 kilometre, dikey olarak 300 metredir ve yüksek irtifada uçarken bu mesafeler 7.5 kilometre ve 600 metredir.Aralarında konuştukları dil İngilizcedir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com