resmin alt tagı

Planörün Uçuş Prensibi Nedir?

1 View

Planör dünyada çok tanınan, sevilen bir hava aracıdır. Bu spor dalı ise dünyada çok popülerdir. Ülkemizde dünyaya oranla daha az tanınır. Hava sporlarına duyulan ilgi gün geçtikçe ne yazık ki azalmaktadır. Dünyada eğitim, yarışma ve deneysel sınıfta kullanılan bir hava aracıdır. Motorsuz olduğu için oldukça ucuz fiyatlarla planör eğitimi alabilir ve kendinizi motorlu bir hava aracı sürmeye hazırlayabilirsiniz.

Planör Nedir?

Planör kelimesi dilimize Fransızca “Planeur” sözcüğünden gelmiştir. Fransızca karşılığı “süzülerek uçmak ” anlamına gelir. Planör sabit kanatlıdır. Bu yapısı sebebiyle kaldırıcı güç oluşturur ve bu güçle havada süzülme kabiliyetine sahip olan havadan ağır ve motorsuz hava aracına denir.

Planör Hangi Alanlarda Kullanılır?

Planör kullanmak, uçma tutkusu ve merakı olan çoğu kişi ile birlikte, planörlerin dünya çapında kullanımı azımsanamayacak kadar fazladır. Planör aynı zamanda insanlar tarafından hobi olarak yapılan bir spor dalıdır. Eğitimlerde, yarışmalarda, uzay araştırmalarında kullanılan bir hava aracıdır.

Planör Nasıl Uçar?

Motorsuz olması dolayısıyla planörün uçuşu, motorlu uçak uçuşundan oldukça farklıdır. Planör ise motorsuz olduğundan dolayı itki kuvvetini, yani planörün ileri doğru süratlenmesini yer çekimi veya ağırlık kuvveti sayesinde sağlar. Hava aracının uçabilmesi için ilk önce planörün havaya doğru irtifa alması gerekir. Bu, ilk zamanlar lastik amortisörlerle yüksek tepelerden tıpkı sapanla havaya fırlatılması olayı gibi olmuştur. Daha sonra gelişen teknolojiyle birlikte uçak arkasında çekilerek veya vinçle çekilerek planör havaya doğru süzülmeye başlamıştır. Planör süzülme kabiliyetiyle havada uçuşunu devam ettirir. Hava içerisinde ufkun alt kısmına süzülen planörün kanatlarına çarpan hava akımları planörü kaldırıcı bir güç meydana getirir. Planör bu olay ile havada tutunur. Planörlerde özellikle iki performans parametresi çok önemlidir. İlki, süzülme oranı (glide ratio) ikincisi minimum çökme (minimum sink) oranıdır. Süzülme oranı planörün 1 metre çöküşle gidebildiği mesafeyi anlatır. Örneğin Türk Hava Kurumu’nda eğitim amaçlı kullanılan SZD-50-3 Puchacz planörü 1 metre çöküşle 30 m ileri gider. Bu planörün süzülüş performansı 1’e 30’dur. Minimum çökme oranı ise planörün özellikle kaldırıcı hava akımlarının içeresinde yaptığı uçuşlarda çok önemlidir.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com