resmin alt tagı

Concorde Uçakları Neden Piyasada Tutunamadı?

780 Views

Havacılık için oldukça önemli bir gelişme olan Concorde uçakları 27 yıllık geçmişinden sonra 2003 yılında kullanımdan kaldırıldı. Altı tanesi test amaçlı olmak üzere sadece 20 adet üretilmişti ve teknoloji, mühendislik ve havacılık harikası olarak kabul ediliyordu. Sesten hızlı olan bu uçaklar New York-Londra yolculuğunu sadece 3.5 saatte tamamlıyordu. Peki Concorde’u farklı kılan neydi?

  • Concorde sadece hızlı değildi, sesin tam iki katı hızında uçabiliyordu.
  • Rolls-Royce motorları o kadar güçlüydü ki pilotların taksi yapmasını zorlaştırıyordu. Bu yüzden pilotlar sadece iki motoru kullanıyordu taksi için.
  • Concorde azami uçuş yüksekliği 18 bin metre olduğu için uçuş sırasında pencereden baktığınızda dünyanın yuvarlaklığını ve uzayın karanlığını görebilirdiniz.
  • Concorde azami hızına ulaştığında o kadar ısınırdı ki gövdesi 7 cm civarında uzardı.

Concorde 25 Temmuz 2000 yılındaki ilke ve tek kazasından sonra yere çekildi fakat sonra 11 Eylül 2001 yılında tekrar uçuşa çıktı. 11 Eylül saldırılarıyla dönüşü gölgede kalan son uçuşunu 26 Kasım 2003 yılında yaptıktan sonra tamamen karaya çekilmiştir. Şu an 20 uçaktan 18 tanesi bizlerledir ve dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmektedir.

Air France 4590 Sefer Sayılı Uçuş

25 Temmuz 2000 yılında Air France havayoluna ait Concorde Avrupa’nın ikinci Fransa’nın ise en büyük havalimanı olan Paris- Charles de Gaulle Havalimanı’ndan kalkış için hazırlanıyordu. Pistte ondan önce kalkan  McDonnell Douglas Dc 10-30 tipi uçaktan düşen bir parça uçağın tekerleğini parçalamıştı. Tekerlekten kopan parçaların da yakıt deposuna gelmesi sonucu alev alan süpersonik uçak kalkışından 1,5 dakika sonra bir otele çakılmıştı. Toplamda 113 kişinin öldüğü kazadan sonra Concorde uçuşları durdurulmuştu.

Concorde’u Karada Tutan Esas Neden

Diğer geniş gövdeli uçakların aksine Concorde dar gövdesiyle 125 kişi yolcu kapasitesine sahipti. Harcadığı yakıt ve yolcu kapasitesi düşünüldüğünde Concorde yolcuları süper-zengin ve ünlülerdi. 6000 km’lik Paris-New York uçuşunda 1 yolcu için 300 dolarlık yakıt harcayan Concorde’un işletme masraflarıyla birlikte yolcu başına harcana maliyet artıyordu. Bir adet Concorde kaldırmak 6 adet B747 kaldırmakla maliyet açısından aynıydı. Güvenirliliğinin ve kapasitesinin az, maliyetinin ise yüksek oluşuyla Concorde uçaklarının emekliye ayrılmasına karar verilmiştir.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com