resmin alt tagı

Uçağın Yakıtı Havadayken Biterse Ne Olur?

1 View

Bir arabanın yoldayken yakıtı bittiğinde, en yakın benzin istasyonuna gidip yakıt alabilir ya da en kötüsü yolda kalır. Bir uçağın havada yakıtı biterse durum bu kadar çabuk çözülemez. Bu büyük bir felaketin habercisidir. Uçaklar kalkış yapmadan önce dikkatli bir incelemeden geçerler ve uçakta her şey uygun olduğu zaman uçağa kalkış izni verilir. Genel olarak Uçuş esnasında yakıt bitmesi pek rastlanan bir durum değildir. Çünkü Hava Yolları Bu ihtimali göze alamazlar. Uçağa fazladan yakıt yüklemek onlar için daha kolay bir çözümdür. Yakıt bir uçak için olmazsa olmazlardan biridir. Yakıt olmadan motorlar çalışmaz. Eğer havadayken uçağın yakıtı biterse uçağa yakıt ikmali yapılmalıdır. Aksi takdirde uçak düşer. Bazen istenmeyen durumlar olur ve bu durumun havacılık tarihinde örnekleri vardır. Bu tür durumlarda yakıt ikmali ya da uçağın en yakın havaalanına iniş sağlaması gerekir. Bu kısımda Pilot’un kabiliyeti ve soğukkanlılığı büyük önem taşır.

Havada Yakıt İkmali Nedir?

Yakıt ikmali, uçakların inmeden, uçuş sırasında yakıt almalarını sağlayan sistemdir. Gökyüzünde yakıt ikmalinin zamandan tasarruf edilmesi, yapılması mümkün olmayan görevlerin yapılması, uçulması zor mesafelerin uçulması gibi muazzam faydaları vardır. Günümüzün Uçakları yakıt konusunda çok iyi özelliklere sahiptir. Uçağın kanatları bile yakıt deposu olarak kullanılabilir. Eğer hava da yakıtınız bittiyse başka bir uçaktan yakıt ikmali yapıp yolunuza devam edebilirsiniz.

Her Uçak Tipinde Yakıt İkmali Yapılabilir Mi?

Yakıt ikmali, havacılık genelinde normal durumlar içerisinde gerçekleştirilmesi en zor prosedürlerden biridir. Ancak sadece askeri havacılıkta uygulanır. Çünkü yapılan ticari uçuşlarda, uçuş öncesi yakıt hesaplaması detaylı bir şekilde yapılır, uçağın normal şartlarda havada yakıtının bitmesi mümkün değildir. Askeri havacılıkta, havada ne zaman ne olacağı kesin değildir. Ülkeler savaş durumunda olmasa dahi, basit bir eğitim uçuşunda bile yakıt sıkıntısı yaşanabilir. Havada yakıt ikmalinin ilk kahramanı tanker’dir. Ancak Tanker olmadan da yapılabilir.

Yakıt İkmali Her Durumda Yapılabilir Mi?

Yakıt ikmali için yüksek irtifalar tercih edilir, bir yakıt sızıntısı olması halinde, yakıtın buharlaşması için gereken irtifa aralığı bırakılmalıdır. İkmal, tankerin yatışta, tırmanışta veya alçalışta olmasına bakılmaksızın gerçekleştirilir. Tankerde, yakıt ikmali yapacak olan uçakla iletişimde olan Boom Operatörü bulunur. Boom Operatörü Tankerin arkasında bulunur, yakıt ikmal trafiğini kontrol eder, ikmal yapan uçakla boom arasındaki teması kurar.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com