resmin alt tagı

Uçak Parçaları Arızalanmasa Dahi Değiştirilebilir Mi?  

474 Views

Otomobilimiz kaza yapar veya bozulur hemen yetkili servise götürüp yaptırmak isteriz. Bazen aracımızın sorunu sandığımızın aksine o basittir ki aracın parçasını bile değiştirmeden kullanmaya devam ederiz. Peki, uçaklarda böyle bir şey mümkün müdür?

Uçak Bakım ve Onarımlarında ‘’Bir şey Olmaz’’ Denememeli

Uçak kazası haberi gördüğümüzde genel olarak akıllara hep aynı soru gelir; Bu uçağın bakımı yapıldı? Bakımında eksik mi vardı? Şeklinde sorularla cevap bulmaya çalışırız. Ancak söylenenin aksine bu çok karışık bir durumdur. Uçak bakımları, uçakların uçuş saati, iniş-kalkış sayısı gibi durumlarına bakılarak yapılır. Tüm bakımların takvim esaslı ilerlediği bu işte her bakım günü geldiği takdirde yapılmak zorundadır. Fakat bu parçaların arızalanmadığı ve değişim süresinin dolmaması halinde de değişimleri yapılabilir. Örneğin her 6 ayda bir değişmesi gereken bir parçayı 5. Ayında değiştirmek doğru değildir. Ancak uçak 3 aylığına Avusturya’ya gidecekse erkenden değişimi yapılıp takvimi sıfırlanmaya çalışılır.

Aircraft Maintenance Manual’lerin Önemi Büyük

Türkçe karşılığı Hava aracı bakım kitabı olan ve tüm uçak üreticilerinin ( Airbus, Boeing, Embraer vs.) kendilerine ait uçak bakım işlemlerini içeren dokümanlardır. Uçak teknisyenlerinin ve mühendislerinin yanlarından ayırmadığı bu kitaplarda uçağın her bir noktası hakkında detaylı bilgiler içerir. Uçakta yapılacak olan bir parça değişiminde ilk olarak Amm’lere bakılır. Örneğin iniş takımlarının değişimi için kitaptan söküm prosedürlerine, kullanılacak aletlere ve güvenlik önlemlerine kadar her şeyi öğrenebiliriz. Son olarak uçakta yaptığımız tüm değişim ve bakımların mutlaka belirtilmesi gerekir.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com