resmin alt tagı

Havacılık Endüstrisindeki En Büyük Güvenlik Tehditleri Nelerdir Ve Bu Tehditlerle Nasıl Mücadele Edilir?

95 Views

 

Havacılık endüstrisi, dünyadaki en önemli endüstrilerden biridir. Farklı ülkelerden insanları, ürünleri ve işletmeleri birbirine bağlar. Sürekli artan dijitalleşmeyle beraber, siber güvenlik tehditleri sektör için büyük risk arz ediyor. Havacılık endüstrisini etkileyen bazı siber güvenlik tehditlerini birkaç başlık altında listeleyebiliriz.

Hava Trafik Kontrolüne Siber Altyapı Saldırıları 

Hava Trafik Kontrol (ATC) sistemleri uçuşların güvenli ve sorunsuz gerçekleşmesi için çok önemlidir. Bu sistemlere yapılan siber saldırılar uçuş programlarını değiştirmek ya da hava trafik kontrol sistemini bozmak amaçlı yapılabilir. Bu ölüm ve mal kaybına sebep olabilecek korkunç sonuçlar doğurabilir.

Uçak Sistemlerine Yapılan Siber Saldırılar

Modern uçaklar, her şeyi kontrol eden gelişmiş sistemlerle donatılmıştır. Bu sistemlere uzaktan erişim sağlanabildiği için siber güvenlik riski de fazladır. Uçak sistemlerine yapılan bir saldırı, güvenliği tehlikeye atar ve bir kazayla sonuçlanabilir.

Hava yolu ve Hava alanı Siber Saldırıları

İnternet korsanları, yolcu bilgileri ya da uçuş planları gibi önemli bilgileri çalabilir. Hatta hava alanı operasyonlarını aksatmaya çalışabilirler. Bu da uçuş programında aksaklıklara ya da yolcuların bir takım husularda problem yaşamasıyla sonuçlanabilir.

Havacılık Endüstrisindeki Riskleri Azaltmanın Yolları

  • Güvenlik duvarları, izinsiz giriş tespit sistemleri gibi güçlü ağ güvenlik sistemleri kullanmak.
  • Şüpheli durumlara karşı sistemleri düzenli denetlemek.
  • Bir saldırı durumunda hızlı bir şekilde geri yüklenebilmeleri için önemli veri sistemlerinin yedeklenmesi.
  • Siber güvenlik alanında yeni tehditleri güncel olarak takip etmek.

Sonuç olarak, havacılık endüstrisi gün geçtikçe artan siber güvenlik problemleriyle karşı karşıyadır. Sistemlerin ve yolcuların korunması amacıyla havacılık şirketleri sağlam siber güvenlik önlemleri almalıdır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com