Günümüzde uçaklarda insan, kargo ve evcil hayvan taşımacılığı yapıldığı gibi cenazelerinde taşımacılığı yapılmaktadır. Cenaze taşımacılığı normal yolculuğa göre daha zorlu olmakta. Havayollarında cenaze nakilleri, kabulü ve transferi gibi işlemlerle kargo bölümü ilgilenmekte. Cenaze denince akla sadece bir tabut gelmemeli. İnsanların kavanoza koyulan küllerinin de bir cenaze olduğu unutulmamalıdır. Cenazenin verildiği ilgili kargo şirketinde saklanması için özel yerler de bulunmaktadır. Cenazelerin nakil işlemleri IATA kuralları çerçevesinde gerçekleşmektedir.
Cenaze Verilirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Cenaze, sevk edilmeden önce kötü kotu ve sızıntı yapmaması için iyi bir şekilde paketlenmelidir. Herhangi bir hasarın oluşmasını önlemek için ahşaptan veya metalden bir tabuta ve içerisi gözükmeyecek şekilde konulmalıdır. Kül halinde olan cenazeler; tahta kutuda veya darbe almasını önleyecek şekilde paketlenmelidir. Eğer cenazenin ölüm sebebi bir bulaşıcı hastalıksa, tabutun sıkıca kapatılmış olması ve sızdırmaması gerekmektedir. Bunlar göndericinin sorumluluğundadır. Yurt dışından Türkiye’ye gönderilecek olan cenazenin ölüm raporunun, Türkçeye çevrilmesi ve konsolosluk tarafından onaylatılması gerekmektedir. Ölüm raporunun içermesi gerektiği bilgiler;
- Cenazenin adı-soyadı,
- Doğum yer ve tarihi,
- Ölüm yeri ve tarihi,
- Ölüm sebebi ve bulaşıcı hastalık olup olmadığıdır.
Cenazenin Uçağa Yüklenmesi Ne Şekilde Gerçekleşir?
Cenazenin gerekli prosedürlere uygun olması durumunda hiç bekletilmeden müsait olan ilk uçağa yüklenilmektedir. Bu uçağın yolcu veya kargo uçağı olması önemli değildir. Cenazenin uçağa olan sevk işlemi, yer hizmetleri tarafından ambulans veya cenaze arabasıyla gerçekleşir. Cenazelerin ahşap veya metal bir tabut şeklinde kabul edildiği de unutulmamalıdır. Tabut üzerine “This Way Up” etiketi yapıştırılır. Eğer tabut ağırlığı 150 kilogramı aşıyorsa, “Attention Secure” etiketi yapıştırılır.