resmin alt tagı

Yeni Uçaklar Neden Su Tankı ile Karşılanırlar?

211 Views

Bir hava meydanına iniş yapmış uçağın taksi yolunda ya da apronda her iki tarafına da itfaiye araçları yanaşarak uçağın üzerine su püskürtürler ve bir kemer görüntüsü oluşur. Oluşan bu kemer görüntüsüne “su takı, su selamlaması ya da water salute” adı verilir ve uçak bu su takının altından geçer.

Havalimanlarında Neden ve Hangi Durumlarda Su Selamlaması Yapılır?

Havalimanlarında su selamlaması; gazi askerleri, yabancı devlet adamlarını ya da yeni havayolu hizmetini gururlandırmak adına saygı ve şükranını göstermek için yapılan 2 dakikalık bir havacılık geleneğidir.

Bu geleneğin her uçak için yapılması mümkün değildir. Çünkü su selamlamalarında yaklaşık 3000 galon su kullanılır. Ne kadar israf gibi gözükse de itfaiye araçlarının çalışıp çalışmadığına dair bir tatbikat olarak değerlendirilir ve su miktarı göz ardı edilir. Bu yüzden her uçak için olmasa da belirli durumlarda bu seremoni gerçekleşir. Bu durumlar;

  • Havayolu şirketinin uçuş ağına eklediği yeni bir destinasyona ilk defa iniş yapan uçağı için,
  • Havayolu şirketinin yeni teslim aldığı uçağın ticari amaçlı ilk uçuşunu yaptığında,
  • Uçağın kaptan pilotu ya da ATC (Hava Trafik Kontrolörü) emekliye ayrıldığı zaman,
  • Havayolu şirketinin belirli bir destinasyondan son uçuşunu yapan uçağı için bu geleneksel seremonidir.

Su Tankı geleneği Nereden Geliyor, Ne Zaman Havalimanlarında Yapılmaya Başlandı?

Bu geleneğinde çoğu tabir, deneyim ve kültür gibi denizcilikten geçtiği rivayet ediliyor. Denizcilikte ise ilk defa sefere çıkan geminin, sağ salim seferinden döndüğünde limana yanaşırken söndürme gemilerinin iki taraftan su püskürterek oluşturduğu su kemerinin altından geçmesinin ardından karaya demir atmasıyla gerçekleşir.

1990’lı yıllarda Salt Lake City Uluslararası Havalimanında Delta Havayollarının pilotları emekliye ayrılırken su kemeri oluşturulmuş ve pilotlar gösterişli bir seremoniyle selamlanmıştır. Sonrasında su selamı yaygın bir uygulama haline gelmiştir ve günümüzde de uygulanmaya devam etmektedir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com