resmin alt tagı

Havacılık Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları Nelerdir?

398 Views

Havacılık sektöründe kargo taşımacılığı başta olmak üzere tüm ülkelerde ekonomik büyümede ana yapı taşı niteliğindedir. Bunun nedeni olarak sanayilerin ihracat verimliliğini artırmasının en önemli yolu hızlı bir kargo taşımacılığı zincirine sahip olmasıdır. Pandemi sürecinde birçok havayolu şirketi ihracat rakamlarında oluşan artış sayesinde kargo taşımacılığı yaparak aktif faaliyet yapısını sürdürmeyi başardı. Ülkemiz 2021 yılı ihracat büyüme rakamı %34 ek olarak havayolu şirketlerinde büyüme rakamı ise %40’tır. Bu verilere göre pandemi sürecinin havacılıkta etkisi tam kalkmış olmamasına rağmen ihracatla doğru orantılı bir büyüme söz konusudur.

Havacılık sektörü içinde birçok farklı istihdam alanı bulundurmaktadır (teknisyen, mühendis vs.) ve sürekli gelişen bir sektör olması nedeniyle sürekli istihdam artışına gidilmek zorundadır. Bir ülkede istihdam artışı ekonomide para akışını hızlandırır. Bir ülkenin havacılık sektörünün büyümesiyle doğru orantılı olarak büyüyen bir havayolu şirketinin olması o ülkenin turizm, kargo taşımacılığı ve sanayi alanlarında büyümesini sağlar.

 

Havacılık sektöründe yurtdışı yolcu ve kargo taşımacılığı yapan şirketler anlık kur oranları ile çalıştığı için bağlı oldukları ülkeye diğer ülkelerden para akışı sağlayarak cari açığı kapatmasına yardımcı olurlar. Havacılık sektöründe işçiliğin ucuz olduğu ülkelerden farklı ülkelerin havayolu firmalarının teknik bakımını üstlenmek ülkeye para akışı sağlayıp cari açığa etkisi yüksektir 1967-2017 yılları arasında Türkiye’de yapılan “Granger Nedenseli” testi sonucuna göre havacılık sektörünün ülke ekonomisine hiçbir negatif etkisinin olmadığı aksine sürekli olarak ekonomik büyümeye ve ekonomik istikrara pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com