Havaalanına gelen her uçağa verilen birtakım hizmetler vardır. Bunlardan bazıları zorunlu bazıları da havayolunun isteği doğrultusunda verilen hizmetlerdir. Bu hizmetler sorumlu kişiler tarafından kontrollü bir biçimde verilmek zorundadır. Verilen hizmet şu şekilde olmalıdır;
- Uçak tipine göre uygun park pozisyonu yetkili meydan (ATC) tarafından belirlenir ve kaptana bildirilir. Uçağın geleceği park pozisyonuna uçak tipine ve ihtiyacına uygun ekipman hazırlığı yapılır.
- Uçak geliş işlemleri havayolları prosedürlerine göre farklılık gösterebilir. Ramp hizmetlerinde çalışan kişiler uçak gelmeden önce bu prosedürleri incelemelidirler.
- Uçağın park edeceği pozisyonun uçak yanaşmadan önce F.O.D kontrolü yapılır.
- Gelen uçağa Takozlama yapılır.
- Emniyet Dubaları konulur.
- Yer kontrol hareketleri (Marshalling) yapılır.
- Uçağa hizmet verecek personel ve ekipman, uygun ve emniyetli alanda beklemelidir.
- Uçak motorlarının susması;
– Uçak beacon’ları sönmeden ve motorlar susmadan (ihtiyaç olması durumunda GPU dışında) hiçbir personel veya teçhizat uçağa kesinlikle yanaşmamalıdır.
- Yer ve kokpit iletişimi;
– Uçak beacon’ları sönüp, motorlar sustuktan sonra uçağa takozlama yapılır yapılmaz kokpite görsel olarak standart işaretler ile veya headset yoluyla sözlü olarak bilgi verilir.
– Uçağa GPU bağlanması durumunda kokpite görsel olarak standart işaretler ile bilgi verilir.
– Havayolunun talebi doğrultusunda motorlar sustuktan ve uçak durduktan sonra headset aracılığı ile yer ve kokpit arasında başka diğer bilgi alışverişi de gerçekleştirilebilir.
– Park freni bırakılma işlemi kokpit ekibi sorumluluğundadır.
- Yer hizmet ekipmanlarının yanaşması;
– İlgili araçlar sadece eğitimli ve yetkili kişiler tarafından kullanılmalıdır.
-Ekipmanlar uçağa yanaşmadan önce uçak etrafında bir tur atılarak hasar kontrolü yapılmalıdır.
– Uçağa yanaşmadan önce mutlaka fren kontrolü yapılmalıdır.
– Uçağa tam yanaşacak ekipmanlar (konveyör, vb.) marshalling eşliğinde uçağa yanaşmalıdır.
– Uçağa tam yanaşmayacak olan ekipmanlar (bagaj arabası, vb.) uçağa belli bir mesafede konumlandırılmalıdır.
- Konileme işlemi;
– Koni kullanılmasındaki amaç, uçağın zarar görebilme ihtimali yüksek bölgeleri önünde koruyucu ve uyarıcı bir alan oluşturmaktır.
- Uçak içerisinde verilen hizmetler ise havayolunun talebi doğrultusunda değişmektedir. Bazı havayolları temizliği yer hizmetlerinden isterken bazıları temizliği kendi kabin görevlilerinin yapmasını ister.